ROTTERDAM - Een 29 jarige man is vandaag door het gerechtshof Den Haag veroordeeld voor doodslag op rapper Feis en tweemaal poging doodslag. Het Haagse hof legt in hoger beroep een gevangenisstraf van 20 jaar op, met een maatregel strekkende tot vrijheidsbeperking of gedragsbeïnvloeding.

De verdachte ging in de nieuwjaarsnacht 2019 naar een café met een vuurwapen op zak en heeft buiten het café van dichtbij geschoten op rapper Feis en zijn broer. Hiermee heeft de man rapper Feis van het leven beroofd. Zijn broer raakte bij de schietpartij zwaargewond. De verdachte probeerde ook een maand eerder, op 1 december 2018, vanuit een rijdende auto een bestuurder van een andere auto dood te schieten. Daarbij is de kogel door het portier in de rugleuning van de bestuurder terecht gekomen.

De rechtbank Rotterdam heeft de man in eerste aanleg veroordeeld voor onder meer doodslag tot een gevangenisstraf van 20 jaren en terbeschikkingstelling (tbs). Het hof acht, anders dan de rechtbank, geen argumenten aanwezig voor de tbs met bevel tot verpleging. De verdachte werkte in hoger beroep mee aan een onderzoek naar zijn geestesvermogens en is daarvoor opnieuw geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Uit dit onderzoek blijkt dat gevaar voor herhaling bij de verdachte vooral aanwezig is wanneer hij zich opnieuw in een crimineel milieu begeeft.

Het hof legt wel een maatregel op strekkende tot gedragsbeïnvloeding of vrijheidsbeperking. Dit acht het hof noodzakelijk om een terugval van verdachte in het criminele circuit te voorkomen. De maatregel geeft het Openbaar Ministerie de mogelijkheid om aan de veroordeelde, nadat hij zijn straf heeft ondergaan, voorwaarden te stellen en hem te begeleiden bij zijn re-integratie in de samenleving. Hierdoor kan een eventuele kans op herhaling van nieuwe strafbare feiten worden verminderd.

Het hof acht de verdachte volledig toerekeningsvatbaar. Daarmee is rekening gehouden bij het opleggen van de geheel onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 20 jaar. Dat is de maximaal op te leggen gevangenisstraf in deze zaak.