ROTTERDAM - De rechtbank Rotterdam heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak van een man die wordt verdacht van een poging om Fred van Leer in zijn woning te overvallen. De verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden. Een tweede dader is nog voortvluchtig.

Vuurwapen

De daders hebben zich voorgedaan als PostNL-bezorgers en hebben zo geprobeerd de woning van het slachtoffer binnen te dringen. Zij hebben daarbij een vuurwapen op hem gericht en het slachtoffer bedreigd door tegen hem te roepen dat zij hem dood zouden schieten. De overval mislukte toen het slachtoffer zich hevig verzette. Buiten op straat hebben de daders ook nog de chauffeur van het slachtoffer bedreigd door ook tegen hem te roepen dat ze hem dood zouden schieten.

DNA
Op een bij de overval achtergelaten schoen en scooter is DNA van de verdachte en van een aantal andere onbekende personen aangetroffen. Uit camerabeelden van de overval blijkt dat de schoen is verloren door de dader die de scooter bestuurde. De verdachte heeft een verklaring voor die sporen gegeven: die sporen zouden op een ander moment zijn ontstaan.

De rechtbank noemt het aantreffen van DNA een belangrijke aanwijzing. De rechtbank ziet de DNA sporen verder in samenhang met de camerabeelden. Daarnaast heeft de verdachte een ongeloofwaardige verklaring voor die sporen gegeven. Daarom concludeert de rechtbank dat het gevonden DNA een daderspoor betreft en dus bewijs dat de verdachte bij de poging overval betrokken was.

De verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 36 maanden met aftrek van voorarrest.