ROTTERDAM - Dat ze diep het criminele milieu instapten, daar dachten twee Rotterdammers van 22 niet zo over na. Wel schreven ze aan elkaar: het "kk heet" en "hij kan je klare" (het is gevaarlijk en je kan bestolen worden). Die avond zouden ze een 3D geprint wapen verkopen. Dat de politie de zogenaamde koper was, wisten ze nog niet.

De verkoper had zijn maat gevraagd om mee te gaan, om eerst te controleren of de koper wel betrouwbaar was. Ze waren zich dus duidelijk bewust in wat voor schimmige wereld ze stapten. Maar niet bewust genoeg om ook te beseffen dat ze het wapen aanboden aan agenten. Die hielden de verkoper op heterdaad aan en twee dagen later ook zijn maat.

De heren stonden terecht voor het verkopen van het vuurwapen, de munitie en in het geval van de verkoper ook nog voor de geluiddemper. Dat zijn maat wist dat die erbij zat, staat niet vast. Niettemin genoeg voor fikse strafeisen.

Liquidaties

"Verdachte zegt dat hij er alleen maar vanaf wilde, maar daar zijn andere manieren voor," zei de officier van justitie. "Lever het in bij de politie, begraaf het, gooi het desnoods in de plomp. Maar niet dit. Verdachte is actief op zoek gegaan naar een manier om het te verkopen, om er zelf nog een centje aan te verdienen." Ook de rechtbank liet doorschemeren niet te begrijpen dat verdachte zich met deze zaken heeft ingelaten zonder na te denken over de gevolgen.

3D geprinte wapens zijn levensgevaarlijk. Niet alleen voor wie ermee beschoten wordt, ook voor de schutter. Het kan zomaar ontploffen. Daar komt bij dat dit soort wapens vooral worden gebruikt in de zware georganiseerde misdaad, en verdachten hebben door dit wapen te verkopen het in omloop willen brengen. Het was nota bene een semi-automatisch wapen, waarmee snel veel kogels kunnen worden afgevuurd. "Met dit soort wapens worden liquidaties gepleegd," vulde de officier van justitie nog aan.

Het Openbaar Ministerie eiste 15 maanden cel waarvan 5 voorwaardelijk tegen de verkoper, en 9 maanden waarvan 3 voorwaardelijk tegen zijn maat.