ROTTERDAM - Een 38-jarige Rotterdammer moet 6 jaar de gevangenis in nadat hij op 2 september 2023 een koppel doodreed toen zij op weg waren naar de Wereldhavendagen in Rotterdam. De rechtbank Rotterdam legt hem ook tbs met dwangverpleging op en hij mag 10 jaar niet meer rijden.

Het dodelijk ongeval

Het ongeval in Rotterdam vond plaats op een zebrapad op de Maasboulevard. Een 74-jarige vrouw en 79-jarige man staken bij groen licht over, toen zij op weg waren naar de vuurwerkshow van de Wereldhavendagen. Op dat moment reed de verdachte met gemiddeld 100 tot 116 kilometer per uur door rood licht en raakte het stel. Het koppel overleed vrijwel direct aan hun verwondingen.

De verdachte stapte deze fatale dag onder invloed van cannabis en een grote hoeveelheid alcohol in zijn bedrijfsauto. In Rotterdam beging hij veel verkeersovertredingen: hij reed veel te hard, reed door rood, negeerde een doorgetrokken streep in een tunnel en reed door een wegafzetting.

Vanwege zijn roekeloze rijgedrag voorafgaand aan het dodelijke ongeluk gaat de rechtbank ervan uit dat hij het risico op de koop toe heeft genomen dat hij kwetsbare verkeersdeelnemers in levensgevaar bracht. De man wordt daarom veroordeeld voor doodslag. Daarnaast wordt de man veroordeeld voor het verlaten van de plaats van het ongeval en gevaarlijk rijgedrag.

Leed voor nabestaanden

De man heeft de nabestaanden onherstelbaar leed toegebracht. Dat bleek ook uit de indringende slachtofferverklaringen waarin werd verwoord hoe het onverwachte verlies van (groot)ouders voor veel boosheid, verdriet en gemis heeft gezorgd. Dat de slachtoffers geliefd werden bleek ook uit de aanwezigheid van veel mensen in de zittingszaal.

Straf

De rechtbank legt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 6 jaar op. De rechtbank houdt daarbij rekening met straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Daarnaast worden de strafbare feiten de verdachte in verminderde mate toegerekend, zoals geadviseerd door de psycholoog en de psychiater, vanwege meerdere stoornissen die leiden tot impulsief, onverantwoordelijk en roekeloos gedrag. Daardoor valt de straf iets lager uit dan door de officier van justitie is geëist, want het is de verwachting dat de man nog langdurig in de tbs-kliniek zal moeten blijven. Als bijkomende straf legt de rechtbank hem ook de maximale rijontzegging van 10 jaar op.