SPIJKENISSE - Het is 23 december 2019, twee dagen voor kerst, als rond middernacht een 44–jarige man zwaargewond wordt aangetroffen op de Rammenasdreef in Spijkenisse. Er wordt door hulpdiensten nog geprobeerd hem te reanimeren, maar het mag niet baten. Tegen een 26-jarige Rotterdammer is vandaag 8 jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist voor doodslag. Zijn 22-jarige broer hoorde 40 dagen celstraf, de duur van zijn voorarrest, en 240 uur werkstraf tegen zich eisen. Als hij de komende twee jaar opnieuw met justitie in aanraking komt, hangt hem vier maanden cel boven het hoofd. Hem wordt openlijk geweld ten laste gelegd.

Die avond was het slachtoffer op bezoek bij vrienden. Kort na dit bezoek ontstaat op straat een ruzie met vier inzittenden van een auto. Wat zich precies heeft afgespeeld is niet op camerabeelden vastgelegd, waardoor het lastig is een eenduidig beeld te krijgen van de gebeurtenissen. Ook is niet duidelijk wat nu precies de aanleiding is geweest van het conflict. De verklaringen van betrokkenen en getuigen lopen uiteen.

ZELFVERDEDIGING
De auto waarin de twee broers samen met twee anderen zaten wordt na uitgebreid onderzoek van de recherche gevonden. Daarop komen beide verdachten in beeld. De 26-jarige verdachte zegt na zijn aanhouding tijdens zijn verhoor dat hij het slachtoffer inderdaad heeft gestoken. Dit zou hij hebben gedaan omdat zijn broer door het slachtoffer zou zijn aangevallen. Er is volgens de verdediging daarom sprake van noodweer.

Het Openbaar Ministerie is het daar niet mee eens. De verklaringen van de verdachten en de twee andere inzittenden van de auto verschillen daarvoor te veel. Daarnaast blijkt uit het rechercheonderzoek en verklaringen van getuigen juist dat de 26-jarige verdachte de confrontatie met het slachtoffer zocht en dat zijn broer hem hielp toen het uit de hand liep. Het forse letsel van het slachtoffer wijst ook niet op een handeling uit zelfverdediging. De Spijkenisser liep niet alleen steekwonden in zijn rug op, maar ook verschillende verwondingen aan het hoofd die wijzen op meerdere slagen met één of meerdere stompe voorwerpen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.