ROTTERDAM - De politie en het Openbaar Ministerie in Nederland zijn er opnieuw in geslaagd toegang te krijgen tot data van een cryptocommunicatiedienst van criminelen en de afgelopen vijf maanden hun berichten mee te lezen. Het gaat om cryptocommunicatiedienst Exclu die is ontmanteld. De onderschepte communicatie leidde ook in Rotterdam tot een tweetal instappen. Twee mannen zijn aangehouden.

Dankzij de onderschepte communicatie kreeg de politie in Rotterdam kennis van een tweetal adressen in Rotterdam waar vermoedelijk opslag van geld en drugs plaatsvond. Om die reden is vrijdagochtend een instap gedaan door het arrestatieteam in een woning aan de Karel Doormanstraat en één in een woning aan de Geullestraat. In de woning aan de Geullestraat is een geldbedrag gevonden. In beide woningen zijn diverse gegevensdragers in beslag genomen voor verder onderzoek. Omdat er het vermoeden bestaat van crimineel verkregen vermogen en omdat misdaad niet mag lonen, zijn ook drie auto’s in beslag genomen. Op de Karel Doormanstraat is de 61-jarige bewoner aangehouden. Op de Geullestraat is de 56-jarige bewoner aangehouden.

Cryptocommunicatieonderzoek 26Lytham
Dit opsporingsonderzoek komt voort uit de data die de politie onlangs achterhaalde in cryptocommunicatieonderzoek 26Lytham. In dit onderzoek van de Landelijke Eenheid is cryptocommunicatiedienst Exclu ontmanteld, waarbij de data zijn achterhaald en gebruikers van de dienst geïdentificeerd en opgespoord. Ook is onderzoek naar de eigenaren en beheerders van Exclu gedaan. De politie kon vijf maanden meelezen met het berichtenverkeer van criminelen die van Exclu gebruikmaakten.

Dit resulteerde tot nu toe al in 79 doorzoekingen en 42 aanhoudingen in onder meer Nederland, Duitsland en België. Hierbij waren onder meer zeven politie-eenheden, de FIOD en Rijksrecherche betrokken. De politie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen.

Ook nu blijkt weer dat criminelen onterecht denken dat ze in het geheim, buiten het zicht van de politie, kunnen opereren. Politie en OM blijven manieren vinden om criminelen op te sporen en te vervolgen. Waar ook ter wereld. Meer informatie: https://www.politie.nl/nieuws/2023/februari/3/politie-leest-opnieuw-mee-met-criminelen.html