ZUID-HOLLAND - Het aantal ongelukken in het Zuid-Hollandse verkeer neemt toe. In 2022 ging het 31.420 keer mis op wegen in Zuid-Holland, een stijging van 7,5% ten opzichte van een jaar eerder. Deze toename is groter dan landelijk gemiddeld (+6,8%), al zijn er wel grote lokale verschillen binnen de provincie. In Hillegom ging het bijvoorbeeld zelfs om een stijging van 41,3%. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van onlangs gepubliceerde data van Rijkswaterstaat.


Sterkste toename in Hillegom

Het aantal verkeersongevallen is binnen Zuid-Holland het sterkst toegenomen in de gemeente Hillegom. In het laatst geregistreerde jaar ging het hier 147 keer mis op de weg, een stijging van 41,3% ten opzichte van een jaar eerder. Ook in Hardinxveld-Giessendam (+36,3%), Kaag en Braassem (+31,2%) en in Capelle aan den IJssel (+28,2%) was het oppassen geblazen door het sterk stijgende aantal ongelukken in het verkeer. “Door het toenemend aantal auto’s op de weg zou het kunnen dat deze stijging ook in 2023 doorzet. Ook hebben wij puur gekeken naar het aantal geregistreerde ongevallen. Als mensen het onderling regelen, zonder dat de verzekering daarbij betrokken is, dan wordt dat niet in de statistieken meegenomen. Het werkelijke aantal kan dus nog hoger liggen”, legt Independer auto-expert Menno Dijcks uit.

Niet overal was het kommer en kwel. In elf Zuid-Hollandse gemeenten nam het aantal verkeersongevallen juist af, in Krimpen aan den IJssel ging het zelfs om een daling van 31,6%. Landelijk gezien was dit de gemeente met de sterkste daling.

Hier gebeuren de meeste ongevallen

Nergens gebeuren zo veel verkeersongevallen als in Zuid-Holland. De provincie is zelfs goed voor ruim een kwart van alle ongelukken in heel Nederland. Vooral in Rotterdam gaat het vaak mis. In het laatst gemeten jaar werden er in de havenstad 7.672 verkeersongevallen geregistreerd. Ter vergelijking: dit aantal ligt hoger dan het totale aantal ongelukken in heel Limburg (7.611), Overijssel (7.580), Groningen (3.408), Friesland (3.205), Drenthe (2.667), Zeeland (2.584) en Flevoland (2.462).

De provinciale top vijf gemeenten met de meeste verkeersongevallen is:

  1. Rotterdam: 7.672 verkeersongevallen

  2. Den Haag: 5.495 verkeersongevallen

  3. Leiden: 1.279 verkeersongevallen

  4. Dordrecht: 930 verkeersongevallen

  5. Schiedam: 876 verkeersongevallen

In Krimpen aan den IJssel lijken de wegen vooralsnog het veiligst: al werden hier in één jaar tijd alsnog 65 verkeersongevallen gemeld. Benieuwd naar hoe het zit in jouw gemeente en wil je meer lezen over het onderzoek? Bekijk dan de onderzoekspagina van Independer op

https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/verkeersongevallen-neemt-toe