ROTTERDAM -Agenten van de Zeehavenpolitie namen dinsdag tijdens een uitgebreide verkeerscontrole aan de Bijlstraat de auto van een hardleerse Rotterdammer in beslag. Hij was al zeven keer eerder aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs.


In totaal werden bijna zestig voertuigen aan een controle onderworpen. De verkeersactie werd gehouden in samenwerking met de Douane, de Belastingdienst en het Team Verkeer en maakt deel uit van de aanpak van ondermijning in de Waalhaven.

Informatie

Van vooraf verzamelde informatie op zoek naar auto’s met daarin mogelijke criminelen. De motorrijders gaven de bestuurders een volgteken en brachten ze naar de controleplaats aan de Bijlstraat. Maar niet alleen de personen waarvan al een en ander bekend was bij de instanties, werden aan een controle onderworpen. Iedereen die langs de betreffende parkeerplaats reed, had kans op een controle.

Overtredingen

De Belastingdienst nam vijf auto’s in beslag en inde ruim 13.000 euro aan openstaande boetes. De politie deelde verschillende boetes uit voor verkeersovertredingen. Daarnaast helpt de controle de agenten bij het in kaart brengen wat voor publiek de Waalhaven bezoekt en met welke reden.

Ondermijning

Ondermijnende criminaliteit, wat is dat nou eigenlijk? De exacte definitie is moeilijk in een zin samen te vatten, maar grofweg betekent het de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld, de sluipende bedreiging van de integriteit van het openbaar bestuur, overheidsambtenaren en bedrijfsleven, bedreigde bestuurders en ambtenaren, afpersingspraktijken, de innesteling van criminele fenomenen in buurten en woonwijken of het ontstaan van ‘vrijplaatsen’. Het is een maatschappelijk probleem. Praktijkvoorbeelden zijn er te over: De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder waardoor brand kan ontstaan, de bedreiging van de burgemeester, of de dumpingen van drugsafval in wijken. Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal.