BERGSCHENHOEK - Een 80-jarige vrouw heeft door slim optreden weten te voorkomen dat ze slachtoffer werd van een babbeltruc. Toen zij een telefoontje kreeg van een zogenaamde bankmedewerker die haar pas wilde ophalen, kreeg ze argwaan en waarschuwde ze haar dochter. Die belde de politie, die de verdachten opwachtte. Vier (jonge)mannen zijn aangehouden.


De jongste komt uit Schiedam en is 15 jaar. De andere drie verdachten zijn 17, 20, 26 jaar en komen uit Rotterdam. In de auto van één van de verdachten werd een vuurwapen gevonden. Deze is in beslag genomen.

Deze mevrouw was de oplichters dus mooi te slim af. We waarschuwen vaker voor deze vorm van oplichting en benadrukken ook nu weer dat deze oplichters vaak gedetailleerde persoonlijke gegevens hebben over slachtoffers. Ze bellen vervolgens mensen thuis op en doen zich voor als bankmedewerkers. De slachtoffers kunnen in het beeldscherm van hun telefoon soms het daadwerkelijke nummer van de bank zien. Ze maken het slachtoffer wijs dat hun bankrekening niet meer veilig is. Er wordt dan gevraagd geld over te maken naar een ‘veilige’ kluisrekening. Of er komt dan zogenaamd iemand van de bank de pinpas ‘met spoed’ bij het slachtoffer thuis ophalen en wordt de pincode ontfutseld. Daarna wordt het geld snel weg gepind.