CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Het is zondag 28 mei 2021 als de 55-jarige Knut Rietveld door buurtgenoten dood wordt aangetroffen in zijn woning aan de Kringdans in Capelle aan den IJssel. Zijn huis is volledig overhoop gehaald. Zijn telefoon en IPad zijn verdwenen. De politie start direct een onderzoek om de verantwoordelijke voor deze laffe daad op te sporen. Uiteindelijk wordt na uitgebreid speurwerk een 31-jarige Fransman aangehouden. Tegen deze verdachte is vandaag 14 jaar cel geëist.


De Forensische Opsporing kan kort na de start van het onderzoek in de woning een DNA-mengprofiel veiligstellen van de vermoedelijke dader. Onder andere op een plank waarmee Rietveld zeer waarschijnlijk is geslagen wordt DNA aangetroffen. Ook op Rietvelds kleding en onder zijn nagels wordt celmateriaal van een onbekende man aangetroffen. Dit DNA-mengprofiel geeft echter geen hit in de Nederlandse databank. Om die reden wordt aan mensen in de omgeving van Knut gevraagd vrijwillig DNA af te staan om ze uit te sluiten als verdachten. Een match wordt niet gevonden.

Verdachte op foto gezet

Naast een DNA-mengprofiel heeft de politie meer informatie over de dader in bezit. Een buurtbewoner heeft namelijk een foto gemaakt van een man die voor de woning van Knut staat. In zijn handen heeft hij een donkere sporttas. De foto wordt in opsporingsprogramma’s getoond, de persoon op de foto wordt dan nog gezien als mogelijke getuige, maar ook dat levert geen herkenning op en het onderzoek lijkt langzaam maar zeker vast te lopen. Ondertussen is het DNA-mengprofiel door het NFI verder onderzocht en wordt dit profiel in een aantal internationale DNA-databanken gezet. En dat levert een doorbraak op.

In Zwitserland wordt een Fransman aangehouden na een ruzie en hij moet zich legitimeren. De Zwitserse politie ziet direct dat hij internationaal gesignaleerd staat. Een week later wordt hij overgeleverd aan de Nederlandse autoriteiten waarna opnieuw DNA-materiaal wordt afgenomen. Dat matcht met de sporen in de woning aan de Kringdans. Maar er komt meer boven water. Als de naam van de verdachte door de politiesystemen gehaald wordt, blijkt dat hij op 28 mei, de dag nadat Knut dood werd aangetroffen, is aangehouden voor winkeldiefstal in een Rotterdamse sportzaak. Hij heeft dan dezelfde sporttas bij zich die te zien is op de camerabeelden die in een straat in de buurt van de Kringdans zijn veiliggesteld. De tas heeft de persoon op de foto ook bij zich.

Zwijgende verdachte

Tijdens zijn verhoor, en ook tijdens de zitting vandaag, zwijgt de verdachte over wat er precies in de woning gebeurd is. Op zijn telefoon wordt een Snapchatvideo aangetroffen waarop te zien is dat de twee het gezellig lijken te hebben. “Heeft verdachte om geld gevraagd en kreeg hij dat niet? Of heeft Knut avances gemaakt en was verdachte daar niet van gediend?”, aldus de officier van justitie. “Over het onderliggende motief van deze afschuwelijke daad heeft verdachte geen enkele verklaring afgelegd. Het heeft er alle schijn dat na het ogenschijnlijke gezellige samenzijn met Knut iets heeft getriggerd bij verdachte wat een extreme woede en agressie bij hem naar boven heeft gebracht.”

Om die reden is een langdurige gevangenisstraf op zijn plaats. “Een feit als dit is voor de buurt waarin Knut woonde, en de rechtsorde in het algemeen, zeer schokkend en brengt gevoelens van onrust, angst en onveiligheid teweeg. Verdachte heeft geen enkele verantwoordelijkheid genomen voor zijn daad en heeft geen enkele openheid van zaken gegeven. De nabestaanden ondervinden daar grote geestelijke schade van. Zij zullen dit leed hun hele leven met zich meedragen, hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Zijn zus heeft haar broer verloren en zijn moeder heeft haar zoon verloren. We zullen nooit precies weten wat er is gebeurd. Ik reken dit verdachte zeer zwaar aan.