SCHIEDAM - Het OM heeft vandaag 12 jaar celstraf en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 22-jarige Vlaardinger. De man wordt verdacht van poging tot moord op een 18-jarige man uit Schiedam. Het incident, waarbij het slachtoffer van dichtbij in het hoofd werd geschoten, vond plaats op 10 oktober 2020 in de Troelstralaan.

De aanleiding van het incident ligt volgens de officier van justitie in een ruzie een dag eerder bij station Schiedam. Het slachtoffer en de verdachte krijgen het daar ‘s middags met elkaar aan de stok waarbij een handgemeen ontstaat. De verdachte loopt bij die schermutseling een blauw oog op.

Terug om te zoeken
Die avond komt de verdachte opnieuw naar het station om te zoeken naar het slachtoffer. Een dag later, het is dan 10 oktober, duikt de verdachte op in de Troelstralaan. Getuigen zien dat hij de naambordjes van de woningen inspecteert en bij verschillende huizen aanbelt om te vragen waar de 18-jarige man precies woont. Uiteindelijk staan de twee oog in oog met elkaar waarbij de verdachte direct zijn wapen trekt en een schot lost. De verdachte rent na het incident hard weg, zo is te zien op camerabeelden. Verschillende getuigen zien dat hij het vuurwapen dan nog in zijn hand heeft.

Blijvend letsel

De 18-jarige Schiedammer raakte door de kogel in zijn hoofd zeer zwaar gewond en zal door blijvend hersenletsel de rest van zijn leven zeer intensieve zorg nodig hebben. Volgens de officier is een forse straf dan ook op zijn plaats. Maar niet alleen daarom. “Deze zaak heeft de twijfelachtige eer het 83ste schietincident van 2020 in de hele regio te zijn geweest. Het was voor Schiedam het zesde schietincident. Daarom zal met de op te leggen straf ook tot uitdrukking moeten worden gebracht dat tegen wapenbezit en wapengebruik hard wordt opgetreden.”

De uitspraak is over twee weken.