ROTTERDAM - Een enorme knal zorgt er in de nacht van 17 op 18 mei 2020 voor dat een woning aan de Rotterdamse Jagthuisstraat zwaar beschadigd raakt. Ook geparkeerde auto’s en een school aan de overkant van de straat lopen forse schade op. Uit onderzoek blijkt al snel dat er een zelfgemaakt explosief aan de gevel van een woning is bevestigd en tot ontploffing is gebracht. Een 20-jarige vrouw en een 22-jarige man uit Amsterdam hoorden vandaag allebei 40 maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk, tegen zich eisen.

Kenteken
Dat er geen gewonden of doden vallen na de klap is een wonder. Als de politie op de meldingen van een ontploffing afkomt ligt de straat bezaaid met glas en is het kozijn van een woning compleet vernield. Hoewel de schrik er in de straat goed in zit, kunnen verschillende getuigen toch een goede beschrijving geven van de verdachten. Zo zien ze direct na de explosie een witte auto wegrijden waarvan ze het kenteken deels kunnen noteren. Nadat het kenteken is verspreid krijgen surveillanten in Amsterdam de auto op de A10 in het vizier. Even later kunnen de beide verdachten in de hoofdstad worden aangehouden.

Sporen
In de auto treft de politie een aantal spullen aan die voor onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) worden gebracht. Op onder andere kleding, de handen van de verdachten en hun schoenen worden sporen van explosieven aangetroffen. Met een in de auto aangetroffen mobiele telefoon blijkt te zijn gezocht naar de Jagthuisstraat. Ook is het toestel gebruikt om er mee naar het betreffende adres te navigeren.

Drugsconflict
Het is niet het eerste incident bij de woning aan de Jagthuisstraat in het Nieuwe Westen. Een paar dagen daarvoor is ook al op het huis geschoten. In de maand mei gebeurde dat in korte tijd ook bij een aantal andere panden in Rotterdam. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat een gestolen partij verdovende middelen zeer waarschijnlijk de oorzaak is van de hoog opgelopen spanningen.

“Nietsontziend lijkt er opdracht gegeven te zijn om allerlei panden die ook maar enigszins te linken zijn aan personen die misschien iets te maken hebben gehad met de rip van een partij drugs onder vuur te nemen”, aldus de officier van justitie ter zitting. “Hierbij is voor lief genomen dat daarbij onschuldige burgers letsel kunnen oplopen of zelfs daarbij gedood kunnen worden. Het is echt een wonder dat mensen geen letsel of erger hebben opgelopen.”

Dinsdag staan nog eens twee verdachten in dit onderzoek voor de rechter. Zij worden beschuldigd van het schieten op de woning.

De rechter doet op 9 maart uitspraak.