ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag 10 jaar celstraf geëist tegen een 34-jarige Rotterdammer die verdacht wordt van het neersteken van zijn 32-jarige ex-partner. Het incident vond plaats op 27 december 2019 in een woning aan de Grote Stern in Rozenburg. Het slachtoffer was moeder van vier jonge kinderen. De verdachte ontkent de vrouw te hebben neergestoken.

‘Op mes gevallen’
De verdachte verklaart dat zijn ex-vriendin hem op die bewuste dag in december vanuit het niets met een mes aanviel en dat ze tijdens een worsteling op het mes gevallen is. Om te onderzoeken of dat inderdaad zo kan zijn gegaan, is eerder dit jaar een reconstructie uitgevoerd. Uit de analyse van die reconstructie komt volgens deskundigen naar voren dat een ongelukkige val op een mes onwaarschijnlijk is.

Volgens de officier van justitie staat daarom vast dat de Rotterdammer de vrouw in de woning opzettelijk heeft neergestoken. Na zijn daad sloeg de verdachte via het balkon van de woning op de vlucht en heeft hij de vrouw met de kinderen hulpeloos achtergelaten. Opgeroepen ambulancepersoneel en agenten hebben nog geprobeerd de moeder te redden, maar tevergeefs. Korte tijd later werd de verdachte aangehouden door de politie, terwijl hij onderweg was naar huis.

Onduidelijk motief
Omdat de verdachte ontkent iets met de dood van de vrouw te maken te hebben, is een duidelijk motief voor het steekincident niet naar voren gekomen. Wel komt uit politieonderzoek naar voren dat het slachtoffer bang was voor de verdachte en dat ook haar omgeving zich ernstig zorgen maakte over haar veiligheid. Het gezin was daarnaast al langere tijd in beeld bij diverse instanties vanwege huiselijk geweld.

“Verdachte heeft de vrouw waarvan hij zegt zoveel te houden, de moeder van twee van zijn kinderen, op gewelddadige wijze gedood in haar eigen woning”, aldus de officier van justitie ter zitting. “Hij heeft haar neergestoken en haar en de kinderen vervolgens hulpeloos achtergelaten. Woorden schieten te kort om het leed te omschrijven wat is ontstaan na het gewelddadige overlijden van de vrouw. Bij de familie, bij de kinderen, bij iedereen. De impact van haar overlijden is zeer groot.”

De rechter doet over twee weken uitspraak.