ROTTERDAM - Tegen een 20-jarige voormalige postbode uit Rotterdam is anderhalf jaar celstraf geëist voor grootschalige identiteitsfraude en oplichting. Van die straf is een half jaar voorwaardelijk. De verdachte gebruikte de adresgegevens van tientallen mensen om online goederen te bestellen. Ook verkocht hij verschillende keren via internet dure voetbal -en concertkaartjes zonder die te leveren aan de koper.

Gewiekst
De postbode ging heel gewiekst te werk. Zo maakte hij van poststukken en belbordjes van woningen foto’s en maakte hij vervolgens valse emailadressen en accounts aan. Via een internetwinkel kocht hij daarna voor duizenden euro’s kleding. Hij koos daarbij voor de optie achteraf betalen en paste het bezorgadres aan zodat de bestellingen naar verschillende afhaalpunten werden gebracht. Omdat er valse emailadressen werden gebruikt, kregen de gedupeerden nooit een orderbevestiging. Aanmaningen kregen ze weken na de bestellingen wél op hun huisadres bezorgd. Het overkwam zeker 36 slachtoffers, waaronder een hoogbejaarde vrouw.

Voetbalkaartjes

De verdachte kwam al in 2019 in beeld tijdens een onderzoek naar oplichting met voetbalkaartjes en zat daarvoor enige tijd vast. Maar na zijn vrijlating ging hij gewoon door, zo ontdekte het onderzoeksteam.

“Het is beschamend, het gebrek aan meegevoel en respect voor mensen die worden opgelicht of wiens identiteit wordt misbruikt”, aldus de officier van justitie ter zitting. “Uit het dossier blijkt dat verdachte zijn functie als postbezorger misbruikte om foto’s te maken van pakketjes of belborden, om zo aan adressen te komen om de identiteitsfraude te kunnen plegen. Het is een eng idee dat je de postbode niet kunt vertrouwen. Een gevangenisstraf is gepast.”