ROTTERDAM/VLISSINGEN - Tegen een 28-jarige man uit Rotterdam heeft de officier van justitie vandaag vier jaar cel geëist vanwege een veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop op 10 juni 2020 in Vlissingen na een straatrace. De man reed vermoedelijk onder invloed van drugs en met een hele hoge snelheid binnen de bebouwde kom. Hij raakte een overstekende vrouw in een rolstoel. Zij overleed vier dagen later aan de gevolgen van het ongeluk.


De man wordt vervolgd voor doodslag. Het OM gaat ervan uit dat de man met een andere onbekend gebleven verkeersdeelnemer aan het straatracen was, in elk geval op de Burgemeester van Woelderenlaan maar vermoedelijk al zo’n vijf minuten lang daarvoor. Uit onderzoek bleek zijn snelheid meer dan 150 kilometer per uur te zijn geweest, waar 50 km was toegestaan. De Rotterdammer botste tegen een overstekende 42-jarige Vlissingse en verloor de controle over het stuur. Hij raakte vervolgens nog een andere auto en kwam tot stilstand tegen een boom.

Straatracen
De aanrijding vond plaats rond 17:30 uur. Testen wezen uit dat de verdachte geen alcohol had gebruikt, maar vermoedelijk wel cannabis. Om dit vast te stellen is de verdachte bevolen mee te werken aan een bloedonderzoek, wat verdachte heeft geweigerd. Het weigeren van een bloedproef is strafbaar. Hij ontkende bij de politie zijn deelname aan een straatrace. Veel getuigenverklaringen en camerabeelden laten volgens de officier wel zien dat er twee auto’s elkaar over een grotere afstand volgden, zeer kort op elkaar en met hoge snelheden reden. Verdachte haalde de andere auto in maar kon daarna niet meer tijdig remmen en veroorzaakte het ongeval. Op zitting vandaag ontkende de verdachte de straatrace niet langer. Het slachtoffer werd met een traumahelikopter vervoerd naar het ziekenhuis. Daar overleed zij vier dagen na het ongeluk aan haar verwondingen.

Kwetsbare weggebruiker
‘Waarom?, vroeg de officier van justitie zich af tijdens de emotionele zitting, ‘Waarom rijd je in totaal zo’n vijf kilometer achter een andere straatracer aan? Door de hoge snelheid, het racen, het vermoedelijke drugsgebruik en de fatale afloop voor de Vlissingse handbikester is doodslag ten laste gelegd. Het is zeer kwalijk weggebruik. Als sprake is van roekeloosheid, de hoogste mate van schuld, dan geeft de wet de mogelijkheid om een hogere straf te eisen. De officier hield wel rekening met het blanco strafblad van de verdachte. Tijdens de zitting namen de nabestaanden en de andere aangereden automobilist het woord. Alles overwegende eiste de officier tegen vier jaar cel. Hij mag daarnaast niet meer rijden voor een termijn van vijf jaar, aldus de eis van de officier van justitie. De verdachte betuigde spijt op zitting. Over twee weken volgt het vonnis.