ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag een celstraf van 120 dagen -waarvan 109 dagen voorwaardelijk- opgelegd aan een 24-jarige man uit Delfzijl. Hij moet daarnaast een taakstaf van 180 uur uitvoeren en meewerken aan een behandeling.

Breivik en Tarrant
De rechtbank acht bewezen dat de man extreem rechtse manifesten heeft verspreid van Anders Breivik en Brenton Tarrant. Deze manifesten zijn onlosmakelijk verbonden met de terroristische aanslagen in Noorwegen en Nieuw-Zeeland en het zogenaamde accelerationisme.

Dat is een rechtsextremistische ideologie die via diverse - voornamelijk besloten - sociale mediaplatformen wordt verspreid.

Rassenoorlog
De aanhangers verheerlijken en rechtvaardigen terroristisch geweld om versneld een rassenoorlog te ontketenen. Hierdoor willen zij chaos creëren in de samenleving waarin het huidige politieke bestel dan kan worden vervangen door een witte (nationaalsocialistische) etnostaat.

Deze ideologie is een vast bestanddeel geworden van het rechtsextremistische landschap en heeft mede in de afgelopen jaren in westerse landen geleid tot enkele terroristische geweldsdaden of concrete plannen daartoe.

Veiligheid en stabiliteit van de samenleving
Terrorisme wordt internationaal gezien als één van de ernstigste misdrijven. Het raakt rechtstreeks de openbare orde en/of de veiligheid en stabiliteit van een samenleving en haar burgers. De Nederlandse samenleving is divers en een ieder die in Nederland woont dient ongeacht zijn of haar culturele achtergrond tegen terroristisch geweld te worden beschermd.


Later vanmiddag is de hele uitspraak beschikbaar via een link onder dit bericht.