ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft tegen vier verdachten van betrokkenheid bij een dodelijk steekincident op de Arendstraat op 25 mei 2021 celstraffen en jeugd-tbs geëist. Die dag kwam de 17-jarige Akshay om het leven. Zijn moeder raakte zwaargewond.

Er is door de recherche uitgebreid onderzoek gedaan naar wat er die dag en de periode daarvoor gebeurd is. Uit dit onderzoek komt naar voren dat de moeder het niet eens zou zijn geweest met de relatie van haar minderjarige dochter met één van de verdachten. Deze verdachte, een 21-jarige inwoner van Zoetermeer, bedacht volgens de officier van justitie een plan de moeder van het leven te beroven. Twee vrienden, van 17 en 19 uit Zoetermeer, besloten mee te gaan naar Rotterdam-Zuid.

Sleutel

Om de woning ongemerkt binnen te komen had de zus van Akshay volgens het OM de sleutel aan haar vriendje gegeven. Op beelden van een beveiligingscamera is te zien dat de drie verdachten bij de woning staan en met behulp van deze sleutel naar binnen gaan. Daarbij is een opvallende sleutelhanger te zien die kan worden gekoppeld aan de zus.

Eenmaal in de woning lopen de drie verdachten niet alleen de moeder tegen het lijf, maar ook Akshay. In zijn slaapkamer ontstaat een gevecht waarbij Akshay uiteindelijk meerdere keren met een mes wordt gestoken en komt te overlijden. Tegen de 17-jarige verdachte uit Zoetermeer die hiervoor verantwoordelijk wordt gehouden, is afgelopen maandag twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs geëist voor doodslag. Vanwege de jeugdige leeftijd van de verdachte vond deze zitting achter gesloten deuren plaats.

De twee andere verdachten, die dinsdag en woensdag voor de rechter verschenen, zijn op dat moment in de woonkamer van het appartement. De 19-jarige man uit Zoetermeer wordt ervan verdacht Akshay’s moeder een klap op het hoofd te hebben geven. De 21-jarige man wordt verdacht haar met een mes te hebben verwond. Tegen de 19-jarige Zoetermeerder is voorwaardelijke jeugd-tbs geëist en onvoorwaardelijke jeugddetentie voor de duur van 319 dagen, gelijk aan de periode dat hij in voorarrest zat voor poging tot zware mishandeling met voorbedachte rade. De 21-jarige verdachte hoorde 8 jaar cel en TBS met dwangverpleging tegen zich eisen voor het medeplegen van de doodslag op Akshay, medeplegen poging moord en medeplegen poging zware mishandeling op zijn moeder.

De 17-jarige zus van Akshay krijgt voor haar rol als het aan de officier van justitie ligt 18 maanden jeugddetentie waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook deze zaak is achter gesloten deuren behandeld.

“Deze zaak heeft ook voor een grote schok in de samenleving gezorgd”. Aldus de officier van justitie ter zitting. “Een zaak met zulke gruwelijke feiten, met jonge verdachten en dan ook nog betrokkenheid van een familielid van de slachtoffers zelf. Uniek in de Nederlandse rechtsgeschiedenis. De ernst en gevolgen van deze zaak blijven dus zeker niet beperkt tot dit gezin, maar zijn te voelen in de hele maatschappij.”

De rechter doet op 7 juli uitspraak.