ROTTERDAM - De officier van justitie sprak over gehaaide verdachten en een verachtelijk werkwijze, en eiste woensdag 6 oktober voor de rechtbank in Arnhem tegen twee mannen uit Rotterdam onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van vier jaar. De mannen (21 en 22 jaar) stonden terecht op verdenking van het medeplegen van diefstal met geweld en/of afpersing, het medeplegen van vrijheidsberoving, en het medeplegen van een poging tot afpersing.

De 21-jarige verdachte zocht contact met mannen via een homodatingsite, werkte toe naar een (seks-)afspraak, en perste ze daarna af. Hij stuurde dan een Tikkie met teksten als “Ik laat je met rust. Wil je mij aub 150 euro betalen.”

Hij dreigde met geweld en dreigde het ‘gay/bi-zijn’ van slachtoffers bekend te maken aan hun vrouwen en/of vrienden. “Dit is regelrechte afpersing”, concludeerde de officier. “Over de rug van wie ze ook maar konden vinden, hebben ze geprobeerd geld te verdienen.” De verdachten hadden het gemunt op mannen met een geheim, die veel te verliezen hadden; slachtoffers aan wie ze gemakkelijk geld konden verdienen, slachtoffers die niet zo snel naar de politie zouden stappen, aldus de officier.

“Het slachtoffer in deze zaak was zo dapper om aangifte te doen”, stelde hij. “Door deze melding zitten deze verdachten vast, en kon worden voorkomen dat ook andere mannen het slachtoffer werden.”

De officier acht de verklaring van het slachtoffer betrouwbaar en geloofwaardig. De verklaring wordt ondersteund door ander bewijs, zoals de gegevens van de huisarts en de ambulancedienst over de verwondingen die de man opliep, en de appberichten die voorafgingen aan de afspraak.

De 21-jarige verdachte verscheen 14 maart 2021 samen met “een neefje” (de 22-jarige verdachte) bij het slachtoffer thuis. De sfeer sloeg al snel om; de twee wilden geld en goud zien, het slachtoffer werd geslagen. De man moest mee de woning door. De verdachten doorzochten het huis, terwijl ze het slachtoffer met geweld en de dood bedreigden.

Toen de man naar de zin van de verdachten niet genoeg geld kon overmaken, eisten ze dat hij de volgende dag 1400 euro - en later 1700 euro - mee zou nemen naar het station in Amersfoort. Op het station zijn de verdachten aangehouden. Ze bleken in bezit van een telefoon uit de woning, een oorbel uit de slaapkamer van het slachtoffer, en de bankpas van het slachtoffer.

In de periode dat er contact was tussen de 21-jarige verdachte en het slachtoffer (van 17 februari 2021 tot en met 15 maart 2021) blijkt de verdachte ook andere mannen op soortgelijke wijze te hebben afgeperst.

Gelet op het ernst van de feiten en ook de justitiële documentatie van het tweetal, met onder meer veroordelingen voor straatroven, acht de officier een langdurige gevangenisstraf op zijn plaats. Hij eiste tegen beiden een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar.