ROTTERDAM - De rechtbank Rotterdam heeft vandaag drie mannen veroordeeld tot celstraffen van 28 tot 36 maanden, waarvan 14 tot 18 maanden voorwaardelijk. Deze mannen zijn schuldig bevonden aan de invoer van cocaïne. Twee van hen zijn ook veroordeeld voor het illegaal betreden van een haventerrein.

Invoer van drugs

Op 6 mei 2023 heeft één van de mannen meerdere personen afgezet bij een haventerrein waar containers stonden. Hij fungeerde daarbij als uitkijk en haalde hen later weer op. De andere twee andere mannen hebben zich die avond schuldig gemaakt aan het 'uithalen' van pakketten cocaïne uit een container. Vervolgens hebben ze deze pakketten naar hun auto gebracht, met de bedoeling om de drugs verder het land binnen te smokkelen.

Geen bewijslast voor criminele organisatie

Naast het invoeren van cocaïne en illegaal betreden van het haventerrein, werden de mannen werden ook verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Daarvoor vindt de rechtbank echter onvoldoende bewijs. De aard, omvang en duurzaamheid van een eventuele organisatie kon niet worden vastgesteld, evenals wat de verdachten hiervan wisten.


Strafmaat

De officier van justitie heeft voor alle drie de mannen een gevangenisstraf geëist van 36 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechtbank heeft bij twee van hen een lagere straf opgelegd. Dat komt omdat er rekening is gehouden met hun persoonlijke omstandigheden en de manier waarop zij zich hebben opgesteld gedurende het proces.

Bij de derde man heeft de rechter geen reden gezien om af te wijken van de eis. Dat komt omdat hij recent nog veroordeeld is voor een soortgelijk feit en kennelijk niet heeft geleerd van zijn eerdere straf. Bovendien heeft hij geen openheid van zaken gegeven tijdens het proces.