ROTTERDAM - Op dinsdag 31 oktober heeft de politie een gerichte controle op fietsverlichting uitgevoerd op het Marconiplein in Rotterdam. Het hoofddoel van deze actie was het controleren van fietsverlichting en het vergroten van bewustwording over het belang van goed functionerende fietsverlichting onder zoveel mogelijk weggebruikers. Ruim 30% van de fietsers had geen, of slechts één werkend, fietslampje.

Tijdens de controle werden in totaal 286 fietsers gecontroleerd. Verontrustend genoeg bleken 90 fietsers niet veilig over straat te gaan. Van deze groep hadden 51 fietsers geen werkende fietsverlichting, terwijl 39 fietsers slechts één werkend licht hadden. Geen of te weinig lampjes op de fiets? Dan kreeg je ze en kon je die gelijk aan je fiets bevestigen en doorfietsen. Mankeerde er nog andere zaken aan je fiets? Een fietsenmaker hielp je daar gelijk ook mee. Dat allemaal tijdens een goed gesprek over het belang van goede verlichting om het verkeer veilig te houden. Daarmee ontkwamen de overtreders natuurlijk niet aan de boete voor fietsen zonder de juiste verlichting. Een boete van 60 euro en 9 euro administratiekosten.

Het naleven van de voorschriften met betrekking tot fietsverlichting is cruciaal voor de veiligheid van zowel de fietser zelf als voor andere weggebruikers. Een goed zichtbare fiets vermindert aanzienlijk het risico op ongevallen, vooral tijdens de donkere herfst- en wintermaanden. Daarom zal de politie komende weken en maanden vaker zulke acties houden.