SCHIPLUIDEN - Een auto die in de nacht van 12 februari bij Schipluiden de snelweg A4 af kwam viel meteen op bij agenten die daar toevallig ook reden. Ze wilden de bestuurder controleren, simpelweg omdat die slingerend de afrit was afgekomen. Was het daar maar bij gebleven...

Bovenaan de afrit wilde de bestuurder rechtsaf, de brug over de snelweg heen, maar hij stond eerst nog een paar seconden stil voor een groene verkeerslicht, met de wielen over de stopstreep. Opnieuw opvallend. De politie volgde de man over de brug, om hem daar staande te houden.

Aan het eind van de brug sorteerde de bestuurder voor om rechtdoor te gaan, maar sloeg plots over een doorgetrokken streep rechtsaf richting de snelweg terug naar Den Haag. De politie-auto ging erachteraan en zette nu het lichtbordje aan dat de bestuurder moest stoppen. Maar in plaats van direct naar de kant te gaan, gaf de bestuurder plankgas en verdween in een dikke zwarte rookwolk.

Botsing

Het was nu duidelijk dat de bestuurder niet zomaar zou stoppen. Ook andere politie-wagens die werden opgeroepen gaven stoptekens en probeerden de bestuurder met zwaailicht en sirene op andere gedachten te brengen. Maar hij vloog met zeker 189 kilometer per uur over de A4 naar Rijswijk (waar op dat moment, 2.15 uur 's nachts, 130 kilometer per uur was toegestaan). Hij haalde daarbij ook andere auto's rechts in.

In Rijswijk hield het niet op. De auto reed meerdere keren door bij een rood verkeerslicht en haalde snelheden tot 90 kilometer per uur, waar 50 was toegestaan. Hij pakte een stuk trambaan mee, tegen de richting in, en reageerde al die tijd niet op stoptekens. In de Wenckebachstraat in Den Haag botste hij uiteindelijk (met iets lagere snelheid, maar nog steeds zo'n 30 of 40 kilometer per uur) op een politie-auto die daar was neergezet om hem de doorgang te versperren.

Uit de auto kwam een 33-jarige man uit Den Haag. Hij weigerde mee te werken aan onderzoek naar alcohol- of drugsgebruik.

Uitzonderlijk en roekeloos

De officier van justitie noemde op zitting het gedrag van verdachte uitzonderlijk, gevaarzettend en roekeloos. Ondanks het nachtelijke uur waren andere weggebruikers op straat en hebben meerdere mensen achteruit moeten deizen om niet onder de auto van verdachte terecht te komen. Dat de schade beperkt is gebleven tot materiële schade, is een geluk.

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt verdwijnt verdachte voor 12 weken achter de tralies en is hij daarna zijn rijbewijs nog een jaar kwijt. De rechter veroordeelde hem tot 6 weken, en het inleveren van zijn rijbewijs voor een jaar.