ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van vijf jaar en een rijverbod van vijf jaar geëist tegen een 47-jarige Rotterdammer. Hij wordt verdacht van het op 31 juli 2018 doodrijden van een voetganger op een zebrapad in Rotterdam. Ook bedreigde hij vanuit zijn auto vlak voor het ongeval twee mensen met een bijl. De officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), kwalificeert zijn handelen als doodslag.


Te hoge snelheid

De man reed met een veel te hoge snelheid, zonder te remmen, richting de kruising Bergweg met de Zwart Janstraat en de Rodenrijselaan. Daar raakte hij een 19-jarige man. De jongen overleed een week later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde de man op 21 augustus 2020 tot een gevangenisstraf van vijf jaar en een rijverbod van vijf jaar. Hij was het daar niet mee eens en ging in hoger beroep.

80 km/uur

De AG zegt dat de verdachte op enig moment harder dan 80 km/uur heeft gereden. Ook remde hij niet ter hoogte van het zebrapad. “Verdachte heeft niet alleen veel te hard gereden, maar heeft ook een overstekende voetganger op de zebra over het hoofd gezien. Het was niet ‘groen’ voor verdachte, want de verkeerslichten waren uitgeschakeld en knipperden. Een extra reden om heel rustig de kruising over te rijden. Zelfs als deze leeg lijkt.”

“Door zo hard en agressief te rijden in de aanloop naar de kruising was het niet zozeer de vraag of de verdachte iemand zou raken, maar eerder hoeveel mensen.”

Agressief en gevaarlijk

Het rijgedrag van de verdachte is volgens de AG door meerdere onafhankelijke getuigen omschreven als agressief en gevaarlijk. Zij constateert dat er geen sprake is van een enkele verkeersfout, waardoor deze zaak niet als een normaal verkeersongeval kan worden behandeld. “Door zo hard en agressief te rijden in de aanloop naar de kruising, die gevuld was met mensen <…/>, was het niet zozeer de vraag of de verdachte iemand zou raken, maar eerder hoeveel mensen.”

Dollemansrit

Gelet op zijn dollemansrit en de situatie ter plaatse is een forse gevangenisstraf op zijn plaats. De AG betrekt daarbij dat hij is doorgereden na het ongeluk en hij de sporen van de aanrijding heeft weggemaakt. Ook heeft hij grotendeels geen medewerking verleend aan het onderzoek naar zijn gesteldheid. Verdachte verklaart enkel aan geheugenverlies te lijden en niets meer te weten van het ongeluk.

Geen antwoorden voor nabestaanden

Bovenal is duidelijk dat het leed voor de nabestaanden onbeschrijfelijk groot is. De middelbare school leraar hun zoon omschreef als een veelbelovende leerling, aldus de AG: “Hij had zich ingeschreven voor de studie scheikunde aan de hogeschool in Rotterdam. Nu is hij weg. Verdachte heeft dit op zijn geweten, maar geeft de familie niet de antwoorden of het excuus dat ze graag zouden willen horen.”

Het gerechtshof in Den Haag doet over twee weken uitspraak.