ROTTERDAM - In een omvangrijk lopend cocaïneonderzoek van de Landelijke Recherche, waarin onder leiding van zowel het Functioneel Parket als het Landelijk Parket op dinsdag 23 juni in Rotterdam een kopstuk werd aangehouden, zijn deze week dinsdag en woensdag nog meer aanhoudingen verricht.


Het gaat om drie mannen. Eén van deze drie mannen zat reeds gedetineerd in een andere strafzaak. Hij is dan ook niet voorgeleid. De andere twee zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam die 14 dagen bewaring heeft bevolen.

Pro forma
Vanmiddag is in de rechtbank Rotterdam de eerste pro-formazitting geweest tegen het kopstuk, een 48-jarige Rotterdammer. Het OM dicht hem een grote leidinggevende rol toe als het gaat om het opdracht geven tot en regelen van het invoeren van grote partijen cocaïne in 2015 en 2016.

Het gaat om de invoer van een partij cocaïne van 1015 kilo eind 2015 en de invoer van een partij cocaïne van 3776 kilo in mei 2016. Op verdenking van betrokkenheid bij die laatste partij zijn de drie nieuwe verdachten dinsdag en woensdag aangehouden.

Het kopstuk wordt verder nog verdacht van voorbereidingshandelingen voor invoer van nog meer cocaïne, gepleegd tussen 26 maart en 22 juni 2020. Dit feit komt voort uit het omvangrijke Encrochat-onderzoek 26Lemont.

Medeverdachten
De medeverdachten zijn een 44-jarige man die op een camping in Delft werd aangehouden en een 45-jarige man die is aangehouden in een woning in Oudenbosch. Op het adres van laatstgenoemde is een geladen vuurwapen aangetroffen dat in beslag is genomen. De derde persoon is 55 jaar en komt uit Spijkenisse. Hij werd woensdag aangehouden in de penitentiaire inrichting waar hij reeds gedetineerd zit in een andere strafzaak. De mannen worden verdacht van betrokkenheid bij de invoer van bijna 4000 kilo coke via de haven van Rotterdam tussen 14 april 2016 en 1 juni 2016.

Beslag op vuurwapen, voertuigen en woningen
De politie heeft dinsdag 8 september beslag gelegd op drie woningen, diverse voertuigen, een vuurwapen met bijbehorende munitie, horloges, gegevensdragers en administratie.

Bij doorzoeking van de campingplek van de verdachte in Delft legde de politie beslag op een voertuig type Dodge Ram Van, administratie en vijf mobiele telefoons. In zijn woning, ouderlijk adres, trof de politie nog eens vijf mobieltjes aan die aan de beslaglijst zijn toegevoegd. Ten minste één van de mobiele telefoons betreft een PGP-toestel. Bij een bedrijfspand in Barendrecht legde de politie beslag op twee voertuigen, een BMW en een Toyota, administratie en telefoons. Op het adres in Oudenbosch tot slot trof de politie het geladen vuurwapen aan, maar ook meerdere mobieltjes en gegevensdragers aan evenals drie Rolex-horloges die in beslag zijn genomen.

Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.