ROTTERDAM - De politie betrapte dinsdag 29 oktober in de Rotterdamse haven een 46-jarige binnenvaartschipper uit Amsterdam toen hij bij een controle een valse ADN-verklaring toonde. Proces-verbaal voor o.a. valsheid in geschrifte wordt opgemaakt.


Specialisten van het Team Transport- en Milieucontrole van de Dienst Infrastructuur vroegen tijdens een controle aan boord van een Nederlandse binnenvaarttanker de schipper zijn ADN-verklaring te tonen. Het schip was namelijk net gereed met het lossen van de gevaarlijke stof benzeen. Volgens de voorschriften dient de schipper bij het vervoer van dergelijke gevaarlijke stoffen in het bezit te zijn van een ADN-verklaring.

Afwijkend
De schipper overhandigde de agenten zijn ADN-verklaring maar deze hadden direct het gevoel dat er aan met het document iets niet klopte. De vorm, de kleur en het lettertype leken iets afwijkend. Na onderzoek bleek dat ze gelijk hadden. Aan de betrokken schipper was namelijk nooit een ADN-verklaring afgegeven. Het valse document was in beslag genomen en tegen de schipper wordt proces-verbaal opgemaakt voor het plegen van valsheid in geschrifte en voor het als gezagvoerend schipper vervoeren van gevaarlijke stoffen zonder in het bezit te zijn van de verplichte ADN-verklaring.

Wachtsteiger
Het schip mocht nog van de lossteiger naar een wachtsteiger varen maar daarna pas zijn reis hervatten als er een nieuwe schipper met een echte ADN-verklaring aan boord is. De politie onderzoekt de herkomst van het valse document.