ROTTERDAM - Zaterdag 21 maart zien agenten van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid op de A16 bij Rotterdam een Audi met Belgische kentekenplaten rijden. Het valt hun op dat op de achterste kentekenplaat het ronde echtheidskenmerk ontbreekt. Bij bevraging van de politiesystemen blijkt dat het gevoerde kenteken is afgegeven voor een Mercedes.


Hierop wordt de betrokken auto aan de kant gezet en een onderzoek ingesteld naar de identiteit van de auto. Toen bleek dat de auto afkomstig was uit België en al twee maanden niet meer op naam geregistreerd was.

De auto en de kentekenplaten zijn in beslag genomen. De bestuurder, een 30-jarige man uit Etten-Leur, krijgt 14 dagen de tijd om aan te tonen dat het zijn auto is en op zijn naam geregistreerd is. Naast de bekeuring voor het rijden in een auto die niet geregistreerd is, kreeg man een bekeuring omdat hij zich niet kon legitimeren en voor het feit dat de auto niet verzekerd is.

Spookauto

In de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 maart zien agenten op de A27 bij Oosterhout een auto rijden die volgens de politiesystemen al in november 2019 geëxporteerd is. De auto is op dit moment niet op naam geregistreerd. De auto is direct aan de kant gezet en de 56-jarige bestuurder uit België krijgt een bekeuring voor het rijden in een auto die niet op naam is geregistreerd. De kentekenplaten en de auto zijn in beslag genomen. De man krijgt ook zijn auto terug als hij binnen 14 dagen kan aantonen dat de auto van hem is en op naam is geregistreerd.

Gestolen
Op zondag 22 maart, omstreeks 12.00 uur, hielden agenten in Oud Gastel een 31-jarige man uit Oudenbosch aan, omdat hij een auto bestuurde die in november 2019 in Alphen aan de Rijn was gestolen.

In eerste instantie leek alles in orde te zijn. Het kenteken was afgegeven voor een Renault van hetzelfde type en dezelfde kleur. Bij nadere inspectie auto zagen de agenten ook op een sticker bij het linker portier en op een plaatje achter de voorruit het chassisnummer dat hoort bij het gevoerde kenteken. Het ingeslagen chassisnummer bij de portier kwam echter niet overeen met het chassisnummer dat hoorde bij auto waarvoor het kenteken was afgegeven. Aan de hand van dit nummer bleek dat de auto gestolen was. Men heeft wel moeite gedaan om de auto om te katten maar dat is niet helemaal gelukt. De man is aangehouden voor heling en de valse kentekenplaten en de gestolen auto zijn in beslag genomen.

Woninginbraak
In de nacht van zondag 22 op maandag 23 maart zien agenten in Nijmegen een auto met Franse kentekenplaten staan. Wat hun opvalt is dat de achterste kentekenplaat met plakband is vastgemaakt. Navraag in de politiesystemen geeft aan dat dit kenteken is afgeven aan een camper en niet aan een personenauto.

Via het chassisnummer dat bij de voorruit was ingeslagen komen ze er achter dat deze auto in de nacht van 13 op 14 maart in Nijmegen is weggenomen bij een woninginbraak. De auto is weggesleept. Nader onderzoek naar de eventuele dader(s) volgt.

Mobiel banditisme
De politie spoort deze ongeldige en valse kentekens actief op. Vooral buitenlandse kentekens worden vaak in verband gebracht met mobiel banditisme. Omdat de auto niet op naam staat, is het aantrekkelijk om zo’n auto te gebruiken voor criminele activiteiten. Ook voor andere weggebruikers is het van belang dat deze voertuigen van de weg worden gehaald, omdat deze niet verzekerd zijn. Daarnaast kunnen met deze auto’s ongelimiteerd verkeersovertredingen gepleegd worden en zijn ze niet APK-gekeurd, wat de verkeersveiligheid niet ten goede komt.