ROTTERDAM - In een woning aan de Riederstraat in Rotterdam-Zuid zijn donderdag 13 januari 2 vuurwapens, 340.000 euro cash en ruim 80 kilo vermoedelijk harddrugs gevonden. Het gaat waarschijnlijk om een versnijdingspand. De politie kwam bij het pand uit na een tip via het Team Criminele Inlichtingen.

Nadat de tip binnen kwam bij het Team Criminele Inlichtingen zijn agenten naar de woning gegaan voor een controle. Een man die de woning verliet met een grote boodschappentas werd gecontroleerd. De tas bleek vol geld te zitten. Na telling bleek het om 340.000 euro te gaan. Daarna heeft ook een controle van de woning zelf plaatsgevonden. Daar lagen diverse stoffen die er uit zagen als cocaïne, heroïne, XTC en MDMA. De stoffen worden nog getest om vast te stellen of het inderdaad om deze harddrugs gaat. Ook lagen er twee vuurwapens in de woning en was er een ruimte die vermoedelijk werd gebruikt als versnijdingsruimte. In totaal zijn zeven personen aangehouden. Het gaat om één vrouw, een 33-jarige vrouw uit Rotterdam, en zes mannen variërend tussen de 22 en 38 jaar. Zij komen ofwel uit Rotterdam of hebben geen bekende woon- of verblijfplaats.

Wat doet het Team Criminele Inlichtingen?
Team Criminele Inlichtingen (TCI) verzamelt informatie over ernstige misdrijven. De belangrijkste bronnen zijn informanten: mensen die in het geheim informatie doorgeven aan de politie. Met behulp van deze informatie kunnen ernstige misdrijven worden voorkomen en/of verdachten van ernstige misdrijven worden opgespoord.

Het Team Criminele Inlichtingen mag haar bronnen afschermen. Dat betekent dat gesprekken met de TCI altijd strikt vertrouwelijk zijn. Persoonsgegevens van de bron zijn alleen bekend bij het TCI. Gegevens worden dus niet gedeeld met anderen binnen of buiten de politie.

Wat is een versnijdingspand?
Een versnijdingspand is een pand waar harddrugs wordt gemengd met versnijdingsmiddelen. Dat kan met bijvoorbeeld cafeïne of paracetamol. Het vermengen van de harddrugs met andere stoffen maakt de drugs meer onzuiver, maar is bedoeld om het volume te vergroten en zo de opbrengst te vergroten. Afgelopen december brak er nog brand uit in een woning aan de Texelsestraat vanwege een chemische reactie die bij het versnijden van drugs optrad. Ook trekken versnijdingspanden foute figuren aan die het gebruik van geweld niet schuwen.

Hoe herkent u een versnijdingspand?
De politie geeft hoge prioriteit aan het opsporen en aanpakken van versnijdingspanden, maar is hiervoor grotendeels afhankelijk van meldingen van omwonenden. Die kunnen vermoedens hebben dat er iets niet in de haak is bij een bepaalde woning. Signalen die kunnen duiden op een versnijdingspand zijn bijvoorbeeld; geen goed zicht op wie precies in de woning woont, mensen die gebruik maken van de woning zijn erg op zichzelf, geen naambordje, afgeplakte ramen, steeds verschillende personen bij de woning, activiteiten in de nachtelijke uren.

Waar meldt u een versnijdingspand?
Heeft u het vermoeden dat er bij u in de buurt een drugslab of versnijdingspand is, neemt u dan contact op met de politie via 0900-8844. Dat mag natuurlijk ook anoniem via M. op 0800-7000. U kunt ook contact opnemen met het Team Criminele Inlichtingen voor een vertrouwelijk gesprek. Zij zijn te bereiken via 088 - 661 77 34.