ALPHEN AAN DEN RIJN - Maar liefst dertig keer ging het busje heen en weer tussen Alphen aan den Rijn en Charleroi in België. En dat in nog geen vier maanden tijd, van november 2019 tot februari 2020. Met telkens verstopt in een verborgen ruimte een flinke hoeveelheid wiet en hash. Dat is althans waarvan het OM vier Alphenaren verdenkt. Vandaag stonden er twee op zitting. Tegen een 34-jarige Alphenaar eiste de officier van justitie 44 maanden cel, tegen 28-jarige chauffeur 36 maanden cel.


Voorjaar 2019 kwamen er bij het Team Criminele Inlichtingen tips binnen over twee Alphense broers van 33 en 34 jaar die in de hennep zouden zitten en het geld zouden witwassen via een shishalounge.

De politie startte daarop een onderzoek en dat liep iets anders dan voorzien. Het bleek niet te gaan om hennepkwekers maar om een groep verdachten die zich bezighield met tussenhandel. Ze namen de oogst van kwekers af en verkochten die door, vaak aan buitenlandse klanten.

Stash

De groep maakte gebruik van verschillende plaatsen om hun ‘stash’ op te slaan en om die gereed te maken voor smokkel in het busje. Eerst was er een woning aan de Tsarenhof, daarna een gehuurde garagebox aan de Van Nesstraat.

Met volle tassen kwamen de leden van de groep aan op die locaties. Daar werd de drugs gewogen, verpakt en geseald. Klaar voor verzending gingen de pakketjes opnieuw in tassen en in de verborgen ruimte van het busje.

Klapdag

De volgende dag vertrok de 28-jarige chauffeur dan naar België, niet wetende dat hij een baken onder zijn busje had en een observatieteam in zijn nek. In Charleroi zag het observatieteam hoe de tassen werden overgedragen aan auto’s met Franse of andere buitenlandse kentekens. Op 17 februari 2020 werd het busje vlak voor de grensovergang Hazeldonk van de weg gehaald en de chauffeur aangehouden. In het busje vond de politie acht kilo hennep.

Ondertussen werd de garagebox in Alphen in de gaten gehouden. Daar was via via inmiddels duidelijk geworden dat de 28-jarige chauffeur was aangehouden. Rond middernacht arriveerden de broers van 33 en 34 jaar en nog een 32-jarige Alphenaar. Zij begonnen de garagebox leeg te trekken. Daarop greep de politie in, hield de verdachten ter plekke aan en trof ruim elf kilo hennep aan.

Zwijgrecht

Op zitting beriep de 28-jarige Alphenaar zich op zijn zwijgrecht. Terwijl de 34-jarige zijn rol en de hoeveelheden drugs probeerde te bagatelliseren. Maar volgens de officier van justitie is er meer dan genoeg bewijs dat de vier een criminele organisatie vormden die langdurig handelde en smokkelde met hennep. Er zijn tapgesprekken, Whatsapp-chats, telecomgegevens, ANPR-hits en waarnemingen van het observatieteam. Van witwassen via de shishalounge is niet gebleken.

De officier eiste tegen de 34-jarige Alphenaar 44 maanden cel, ook omdat bij een eerdere huiszoeking vier kilo MDMA was aangetroffen. Tegen de 28-jarige chauffeur was de eis 36 maanden cel. De uitspraak is over twee weken.

De twee andere verdachten – de 33-jarige broer en de 32-jarige Alphenaar – zullen zich later voor de rechter moeten verantwoorden. Hun zitting ging op het laatste moment niet door problemen met corona.