ROTTERDAM - Geen doodslag, maar moord. Zo beoordeelt de aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), de zaak tegen een 34-jarige verdachte uit Rotterdam. Het Openbaar Ministerie eist daarom een gevangenisstraf van 17 jaar tegen hem. Ook eist de AG directe gevangenneming van de verdachte.


De man wordt verdacht van het doodschieten van een destijds 30-jarige man aan de Pleinweg in Rotterdam.

Voorbedachte raad
De rechtbank in Rotterdam legde de verdachte op 10 juni 2014 een gevangenisstraf op van 11 jaar. De Rotterdamse rechters achtten doodslag en wapenbezit bewezen. De verdachte was het niet eens met dat oordeel en ging in hoger beroep.

Deze zaak in hoger beroep draait om de vraag of het te bewijzen is dat er sprake is van “voorbedachte raad” en dus moord. De AG vindt van wel. Er is in haar ogen sprake van een liquidatie: “De verdachte is naar de Pleinweg gebracht met maar een reden; het om het leven brengen van het slachtoffer. Daarom heeft hij zich in een auto naar het voor hem onbekende adres laten brengen. Daarom had hij een vuurwapen bij zich. Daarom stapte hij de auto uit om zonder enig contact met het slachtoffer elf projectielen op hem af te schieten. Hij bracht daarmee een voor hem onbekende man om het leven.”

Veel nieuw onderzoek
In deze zaak is in hoger beroep veel nieuw onderzoek gedaan. Er liggen twee forensische rapporten van het NFI en een voor de rechtbank gemaakte 3D-reconstructie is aangevuld. Ook zijn er getuigen gehoord, de laatste nog in juli van dit jaar.

In deze zaak is nog steeds onduidelijk waarom het slachtoffer is vermoord. De verdachte heeft daarover volgens de AG verschillend verklaard. “We zullen niet weten wat nu het eigenlijke motief was: een opdracht? Het voorkomen van een ripdeal? Wraak voor een ander gepleegd feit? Een verwarring van het slachtoffer met een ander, een vergismoord?”

Supermarkt
Het Openbaar Ministerie rekent de verdachte zijn handelen zwaar aan. Te meer omdat hij volgens de AG midden in een woonwijk en vlakbij een supermarkt de verdachte heeft doodgeschoten. “Zeer veel mensen hebben de schoten gehoord en zijn direct gaan kijken wat er was gebeurd. En zagen op straat het slachtoffer liggen, in het bloed, met kogels om hem heen. Na zijn daad is verdachte richting het Zuidplein gelopen en is hij de bus ingestapt, heel rustig. Zonder blikken of blozen.”

Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.