SPIJKENISSE/HELLEVOETSLUIS - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van negen jaar en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 52-jarige man uit Spijkenisse. Hij wordt verdacht van het vier keer stichten van een brand in drie woningen in Hellevoetsluis. Ook stalkte hij volgens het OM twee van de bewoners met bedreigende, vaak nachtelijke, sms-jes en telefoontjes. Eveneens wordt hij verdacht van het moedwillig beschadigen van een auto. Dit vindt allemaal plaats in de periode tussen 27 april en 1 juni 2016.

Wonderwel
De rechtbank in Dordrecht legt de man op 14 september 2017 een gevangenisstraf van twaalf jaar op. De officier van justitie had negen jaar en TBS met dwangverpleging geëist. Zowel de verdachte als het OM gingen in hoger beroep.

Volgens het OM is het onomstotelijk bewezen dat de man de branden in de huizen van zijn ex-vriendin en een kennis en diens zus heeft gesticht. Daarbij vallen wonderwel geen slachtoffers. Wel heeft de verdachte in de ogen van de advocaat-generaal (AG), de officier van justitie in hoger beroep, de bewoners ernstig in gevaar gebracht. “Dankzij brandalarmen, oplettendheid en extra bescherming aan bijvoorbeeld de brievenbus van de voordeur komt uiteindelijk niemand te overlijden aan deze brandstichtingen.”

Jaloers en gekrenkt
Het motief van de verdachte is volgens het OM dat hij denkt dat zijn ex-vriendin een relatie heeft met de eerder genoemde kennis. Hij heeft met zijn acties geprobeerd zijn ex terug te krijgen. “Dat gebeurde kennelijk onder invloed van zijn zeer jaloerse en gekrenkte gevoelens. Overigens ging de verdachte onterecht uit van een relatie. Dat maakt het allemaal veel wranger en verklaart ook waarom in eerste instantie geen van de betrokkenen aan de verdachte als veroorzaker heeft gedacht.”

Het OM is in hoger beroep gegaan omdat het, anders dan de rechtbank, van oordeel is dat er TBS met dwangverpleging moet worden opgelegd. Er is in de ogen van de AG sprake van een stoornis en/of een gebrekkige ontwikkeling, ondanks het feit dat de verdachte weigert mee te werken aan een onderzoek. “Ik stel mij op het standpunt dat verdachte zonder behandeling een groot gevaar vormt voor de veiligheid van anderen.”

Gelet op de ernst van de feiten en de opstelling van de verdachte in het strafproces vindt de AG dat een forse straf op zijn plaats is. “Verdachte neemt geen enkele verantwoordelijkheid. Geen excuus aan de familie, geen uitleg. Hij ontkent enkel. Of schuift de schuld zelfs op anderen. Geen spijt, geen berouw. Ik neem dat verdachte bijzonder kwalijk.”

Niet opgehelderd
Op de tenlastelegging in deze zaak staat niet de brand die op 20 mei 2016 heeft gewoed aan de Gruttostraat in Hellevoetsluis. Bij die brand komen de 84-jarige ouders van de kennis op gruwelijke wijze om het leven. De oorzaak van die brand is nooit opgehelderd. “Begrijpelijkerwijs is deze brand voor de familie onlosmakelijk verbonden met alles wat er in die periode is gebeurd.”

Het gerechtshof in Den Haag doet over twee weken uitspraak.