ROTTERDAM - Wie met de auto of motor te hard of door rood rijdt op de kruising Laan op Zuid / Vuurplaat in Rotterdam krijgt vanaf 29 juni een boete. Vanaf dan gaat een flitspaal aan op het drukke kruispunt. De gemeente Rotterdam, de politie en het OM verwachten dat bestuurders hun rijgedrag hierdoor gaan aanpassen en dat de verkeersveiligheid op de Laan op Zuid verbetert.

De flitspaal staat op het kruispunt van de Laan op Zuid met de Vuurplaat, in de rijrichting naar de Erasmusbrug. Hier geldt een maximum snelheid van 50 km/uur.

Het Openbaar Ministerie heeft besloten de flitspaal te plaatsen nadat de gemeente Rotterdam en de politie hebben aangegeven dat op de Laan op Zuid veel ongevallen gebeuren door te hard en door rood licht rijden. Op het kruispunt rijden zowel auto’s, motoren en trams als kwetsbare verkeersdeelnemers als (brom)fietsers. Ook steken er veel voetgangers over. Het is een druk en niet altijd overzichtelijk kruispunt. In ruim drie jaar tijd zijn er elf verkeersslachtoffers geregistreerd. De slachtoffers zijn voornamelijk kwetsbare weggebruikers. Bewoners hebben in de meest recente verkeersveiligheidsenquête van de gemeente aangegeven dat het oversteken van het kruispunt gevaarlijk is door te hard rijdende bestuurders. Met de flitspaal verwachten de gemeente Rotterdam, de politie en het OM dat dit kruispunt veiliger wordt. Het is bewezen dat een flitspaal een positief effect heeft op het rijgedrag en bijdraagt aan de verkeersveiligheid.

In de afgelopen periode is de flitspaal getest. Flitspalen staan 24 uur per dag aan en overtredingen worden direct doorgestuurd naar het CJIB. Na ongeveer drie jaar wordt gekeken of de verkeerssituatie verbeterd is. Het Openbaar Ministerie beoordeelt dan, na overleg met de politie en de gemeente, of handhaving met een flitspaal langer noodzakelijk is.