ROTTERDAM - Fred Westerbeke is vanmiddag beëdigd als politiechef van de eenheid Rotterdam. In klein comité en op gepaste afstand nam plaatsvervangend korpschef Henk van Essen de eed bij hem af. Westerbeke: “In 1994 startte ik mijn politiecarrière in Groot-IJsselmonde. Het is prachtig om nu terug te zijn bij de eenheid waar het ooit allemaal is begonnen. Ik heb er ontzettend veel zin in.”

Henk van Essen: “Fred heeft een echt ‘blauw’ hart. Begonnen als inspecteur bij de politie, daarna plaatsvervangend korpschef in Kennemerland en bij het Korps Landelijke Politie Diensten. Zelfs toen hij elf jaar buiten de politie werkte, werkte hij als (hoofd)officier van justitie altijd met ons samen; onder andere. in de onderzoeken naar Taghi en het neerhalen van de MH17. Fred blijft kalm onder druk, is direct waar het kan, diplomatiek waar het moet. Hij heeft zich altijd ingezet voor de strijd tegen drugscriminaliteit en ondermijning. Ik ben blij om Fred welkom terug te heten in wat hij zelf "de mooiste regio van Nederland” noemt.”

Bewondering
De start van Westerbeke bij de eenheid Rotterdam is in een lastige tijd, waarin de uitbraak van het coronavirus een zware druk legt op zijn politiecollega’s en het werk. Westerbeke: “Een paar weken terug was ik op de meldkamer en in Dordrecht, waar ik met toekomstige collega's handen kon schudden. Een klein gebaar, dat nu ver van ons af lijkt te staan. Ik heb veel bewondering voor de flexibiliteit en veerkracht die getoond wordt door de collega’s onder deze steeds veranderende omstandigheden. De creativiteit, de andere manieren van verbinding, het afstemmen. Ik heb daar grote waardering voor.”

Westerbeke volgt Frank Paauw op, die vorig jaar politiechef werd in Amsterdam. Hans Vissers nam tot de komst van Westerbeke waar als ad interim.

Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau
Op zijn laatste werkdag bij het OM werd Westerbeke benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn werk als hoofdofficier van justitie bij het Landelijk Parket. Minister Ferd Grapperhaus reikte de onderscheiding uit op het ministerie van J&V. Nabestaanden van de slachtoffers van MH17 hadden het initiatief genomen voor het eerbetoon.