ROTTERDAM - De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 23-jarige man uit Rotterdam vrijgesproken van het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld in het verkeer (art. 6 Wegenverkeerwet 1994). Wel wordt hij veroordeeld voor het veroorzaken van gevaar in het verkeer, het weigeren van bloedproeven en rijden terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd.

De verdachte heeft op 24 oktober 2019 in de Messchertstraat te Rotterdam een ongeval veroorzaakt waarbij een 5-jarige jongen zodanig ernstig gewond raakte dat het kind korte tijd later is overleden. De Rotterdammer is wel verantwoordelijk en aansprakelijk voor het ongeval, maar de rechtbank ziet onvoldoende bewijs voor de aanmerkelijke (strafrechtelijke) schuld die nodig is voor een veroordeling ter zake het verkeersmisdrijf art. 6 van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW).Zijn rijgedrag was, zo meldde een getuige, kort voor het ongeval min of meer gebruikelijk in de gegeven omstandigheden. Er is verder geen bewijs dat er kleding lag op het dashboard en daarom kan niet worden vastgesteld dat zijn uitzicht was belemmerd. De man heeft na zijn aanhouding een bloedproef geweigerd, maar zijn gedrag was kort na het ongeval niet zodanig dat de rechtbank daaruit een duidelijk verminderde rijvaardigheid af kan leiden. De man is veroordeeld voor het veroorzaken van gevaar in het verkeer ter zake de verkeersovertreding artikel 5 van de WVW.

Weigeren bloedproef
Daarnaast is hij veroordeeld voor het tweemaal weigeren van een bloedproef bij verdenking van gebruik van hennep in het verkeer en voor het rijden tijdens een invordering van zijn rijbewijs. De rechtbank heeft de man veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf voor deze verkeersmisdrijven en tot 28 dagen hechtenis voor de verkeersovertreding van artikel 5 WVW. Daarnaast is hem een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd voor de duur van twee jaar.

Tot slot zullen ook twee eerder opgelegde voorwaardelijke straffen ten uitvoer worden gelegd. Het gaat om een gevangenisstraf van drie weken en een ontzegging van de rijbevoegdheid van vier maanden.