ROTTERDAM - In een terrorismeproces bij de rechtbank Rotterdam zijn woensdag tegen twee mannen gevangenisstraffen geëist van 7 en 9 jaar. De twee zijn vermoedelijk in 2018 naar Nederland gekomen om een aanslag te plegen en dood en verderf te zaaien voor IS.

De mannen deden zich voor als onschuldige toeristen, die gezellig leuke foto’s en video’s maakten als souvenir. Het OM is ervan overtuigd dat met de aanhouding van de mannen veel kwaad is voorkomen. Informatie van de AIVD leidde op 17 juni 2018 nog diezelfde avond tot snel ingrijpen in Rotterdam. Volgens het OM wilden de mannen gehoor geven aan de oproep van IS om aanslagen te plegen in de westerse wereld.

Een van de mannen had volgens de inlichtingendienst herhaaldelijk aangegeven op korte termijn een gewelddadige actie te willen uitvoeren. Hij zou willen sterven als martelaar en uitkijken naar het paradijs. Hij stond in nauw contact met de andere verdachte. Zij verbleven binnen – en buitenshuis het overgrote deel van de dag in elkaars nabijheid.

Politiebureau
In een chat op Facebook die na de arrestatie van de FBI is ontvangen sprak een van de verdachten over een aanslag tegen de Nederlandse overheid en stuurde daarbij een foto van het Rotterdamse politiebureau De Veranda. Op de Erasmusbrug hadden de mannen een video gemaakt waarin een van hen het martelaarschap en de gewapende strijd tegen ongelovigen en afvalligen bezong. Zij waren via een Duitse tussenpersoon vermoedelijk op zoek naar wapens en explosieven.

Een van de mannen, degene tegen wie 9 jaar gevangenis is geëist, staat ook terecht voor het plegen van een laffe straatroof. Het slachtoffer had na het boodschappen doen een ijsje gegeten en was op weg naar huis. De verdachte is bij de Duitse politie bekend vanwege een reeks misdrijven, waaronder zware mishandelingen, drugs en winkeldiefstallen, waarvoor hij van 2014 tot 2017 gevangen heeft gezeten.

De medeverdachte moet zich ook verantwoorden voor de vernieling van een recreatieruimte in de PI Vught in september 2019, waarbij voor ruim 30.000 euro schade is aangericht. Hij wordt door de Franse autoriteiten in verband gebracht met gewelddadige overvallen op bejaarde dames, die werden gewurgd tot zij het bewustzijn verloren. In België was hij in 2016 al eens veroordeeld voor een diefstal met geweld.

Gelogen

De mannen hebben bij hun aanhouding valse persoonsgegevens opgegeven. Met behulp van Interpol werd duidelijk dat beiden volwassen zijn - 24 en 25 jaar – en afkomstig uit Casablanca, Marokko.

Volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket hebben de mannen in verschillende verklaringen vooral gelogen en moeten deze als ongeloofwaardig terzijde worden geschoven. Een van hen was in april 2018 vanuit Duitsland naar Nederland gekomen. De ander reisde die maand rechtstreeks vanuit een jeugdinrichting in Frankrijk naar Rotterdam, waar hij op het station werd opgehaald.

Vanaf dat moment waren de twee onafscheidelijk. Zij zochten op internet naar handleidingen voor het maken van explosieven en bezochten websites met video’s van de aanslagen in Parijs en Berlijn. Samen zochten ze ook naar video’s met testamenten van aanslagplegers. In een door henzelf gemaakte video zegt een van hen de tijd van zonsondergang is nabij. In Whatsapp berichten met de familie werden liederen gedeeld over de wens om strijder te worden en he martelaarschap.

Het strafproces wordt donderdag voortgezet met de pleidooien van de advocaten.