ROTTERDAM - De rechtbank Rotterdam heeft woensdag een 26-jarige vrouw veroordeeld tot een celstraf van vijf maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk, voor betrokkenheid bij de rellen in Rotterdam op 19 november. De vrouw gooide met stenen naar een politiebusje waar agenten in zaten.


De vrouw was de eerste verdachte die vandaag bij een speciale supersnelrechtzitting terechtstond. Naast de gevangenisstraf mag de vrouw ook een jaar niet in het centrum van Rotterdam komen, met een straal van vijf kilometer. Voor de schade die is ontstaan aan het politiebusje moet zij een schadevergoeding van 1.000 euro betalen.

Ook een 29-jarige man is veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de rellen. De man gooide met stenen busje naar een politiebusje en ME-busje waar agenten in zaten. Hij krijgt voor dit vergrijp dezelfde straf als de vrouw eerder op de dag: een gevangenisstraf van vijf maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Ook krijgt de man een gebiedsverbod voor het centrum van Rotterdam.

Signaal naar samenleving

De rechtbank neemt het de daders kwalijk dat zij stenen naar busjes met agenten hebben gegooid in een situatie waarin er al veel geweld tegen de agenten werd gepleegd en verdere escalatie op de loer lag. Agenten die doodsangsten hebben uitgestaan en gewond hadden kunnen raken. Een taakstraf zou een belediging zijn voor de mensen die hulp wilden verlenen. De onvoorwaardelijke gevangenisstraf is een signaal voor de samenleving dat dit niet getolereerd kan worden.