RIDDERKERK - Twintig lange seconden werd er op het hoofd van de gevloerde Hagenaar ingestoken, geslagen met een houten balk, geschopt en gestompt. Desondanks overleefde hij deze explosie van geweld die zich voordeed op 7 november 2016 te Ridderkerk. De drie verdachten (waaronder twee leden van de voormalige motorclub No Surrender) stonden vandaag voor de rechter. Tegen hen eiste het OM celstraffen tot acht jaar.


Toen het slachtoffer die maandagmiddag bij de loods aan Tinstraat aankwam, was het meteen goed mis. Een 37-jarige man uit Pijnacker – destijds ‘president’ van de Scheveningse afdeling van de inmiddels verboden motorclub No Surrender – rende op hem af, schreeuwde woedend ‘kankergek’ en sloeg hem meteen met een balk op zijn hoofd.

Een 54-jarige Hagenaar – de ‘sergeant-at-arms’ van diezelfde No Surrender-afdeling - begon direct met een soort slagersmes in te steken op het hoofd van het slachtoffer. En een derde persoon – een 40-jarige man uit Breda – schopte en stompte tegen het hoofd van de inmiddels gevloerde Hagenaar en hield hem vast.

Camerabeelden
Dit alles is op camerabeelden vastgelegd. Uiteindelijk wist het slachtoffer zich op te richten, weg te rennen en hulp in te schakelen. Politie en ambulance arriveerden korte tijd later. Het slachtoffer bleek wonden te hebben aan hoofd, nek, arm, handen en zijn oor was er bijna af. Ook had hij ernstig letsel aan zijn vingers doordat hij de messteken met zijn handen had geprobeerd af te weren.

De verdachten beroepen zich op hun zwijgrecht. Maar uit onderzoek rijst het volgende beeld op. Alle mannen (ook het slachtoffer) waren betrokken bij de illegale handel in anabolen. Het lijkt erop dat het slachtoffer die handel naar zich toe wilde trekken tot ongenoegen van de rest. Die haalde No Surrender erbij dat vervolgens alles wilde overnemen. Maar om dat te bereiken moesten ze eerst af van het slachtoffer.

Meteen los
Op 6 november hadden ze al tevergeefs geprobeerd hem naar de loods te lokken waar de illegale middelen lagen opgeslagen. Toen hij daar de volgende dag alsnog aankwam, was het hele gezelschap bezig de anabolen in een vrachtwagen te laden. Bij het zien van het slachtoffer gingen de drie verdachten meteen los.

Volgens de officier van justitie hebben de drie zich schuldig gemaakt aan het medeplegen van een poging doodslag. Daarnaast wordt de man uit Pijnacker verdacht van de illegale handel in zware, verslavende slaapmiddelen en pijnstillers die hij via een website aanbood en verkocht. Tegen hem eiste de officier van justitie acht jaar cel.

Kamagra
De Haagse verdachte hoorde zeven jaar en negen maanden tegen zich eisen. Naast medeplegen poging doodslag had hij volgens het OM ook ruim vijfhonderd pillen Kamagra voorhanden zonder vergunning. Tegen de man uit Breda was de eis zes jaar en negen maanden; hij wordt ook verdacht van het voorhanden hebben van 38 gram speed en een gasdrukpistool.

De uitspraak is over twee weken.