ROTTERDAM - Zwaar vuurwerk, stenen en verkeersborden kregen agenten om de oren tijdens de laatste training voorafgaand aan Feyenoord- Ajax afgelopen mei. Zes politieagenten liepen gehoorschade op. De politie doet onderzoek naar de identiteit van de relschoppers.


Het is een traditie van het Feyenoordlegioen om de laatste training voorafgaand aan de klassieker Feyenoord-Ajax de spelers een hart onder de riem te steken. Naar aanleiding van de vorige laatste training voor de klassieker in januari van dit jaar, was de politie actief aanwezig rondom het trainingscomplex. In januari hielden supporters zich niet aan de coronamaatregelen en werd er massaal vuurwerk afgestoken. Daarom werd er nu actief gecontroleerd op bezit van vuurwerk en naleving van de coronamaatregelen. Op voorhand was met de supporters gecommuniceerd dat vuurwerk (ook fakkels) niet waren toegestaan.

Prima sfeer
Supporters die naar de dijk wilden, kwamen langs een punt waar je vuurwerk vrijwillig kon inleveren. Bij verdenking werd gefouilleerd op vuurwerk. Daarom werden veel fakkels al eerder afgestoken. Zo'n 200 supporters lieten zich fouilleren en betraden de dijk om de spelers te supporten. Dit verliep in een prima sfeer.

Gehoorschade
Anders was dat onderaan de dijk. Toen één supporter een fakkel gooide volgden er al snel meer. De ME voerde een aantal charges uit. Ook werd er gegooid met stenen en verkeersborden die ter plekke uit de grond werden getrokken. Er werden niet alleen fakkels gegooid maar ook Cobra’s, die met hun enorme explosies voor gehoorschade hebben gezorgd bij meerdere agenten. Zes agenten hebben nu nog steeds gehoorschade.

Onderzoek
Op de dag zelf zijn acht personen aangehouden, onder andere voor in het bezit zijn van zwaar vuurwerk en het stenen gooien naar de politie. Eén van deze verdachten is al voor de rechter geweest. Hij heeft een taakstraf van 180 uur gekregen. Om de overige relschoppers te identificeren en aan te houden, loopt er een onderzoek. Daarvoor zijn alle beschikbare camerabeelden bekeken en aan politiecollega’s getoond ter herkenning. Dat leverde al een aantal herkenningen op. Deze personen zullen binnenkort worden aangehouden.

Publicatie beelden
Om de nog niet herkende relschoppers aan te kunnen houden, toont de politie nu hun beelden aan het publiek. De verdachten die mogelijk minderjarig zijn worden eerst met een blur getoond. Als zij zichzelf herkennen, vragen wij hen zichzelf te melden. Hun beelden zullen volgende week ongeblurred worden getoond.