RIDDERKERK - Een paracetamolletje werkt over het algemeen goed tegen de hoofdpijn, maar wanneer je het per vat van 25 kilo gaat bestellen, tienduizenden kilo’s in een jaar, zonder vergunning, kun je verwachten dat het je uiteindelijk vooral hoofdpijn gaat opleveren. Dat geldt in ieder geval voor een 75-jarige man uit Delft wiens bedrijf verantwoordelijk was voor de illegale invoer en doorvoer ervan. Afgelopen vrijdag werd de man aangehouden, samen met nog vijf mannen die worden verdacht van het vervoeren, opslaan en bewerken van de paracetamol en cafeïne tot versnijdingsmiddel voor heroïne.


Het is bekend dat paracetamol en cafeïne vaak gebruikt worden om te versnijden met harddrugs. En volgens de geneesmiddelenwet mag het invoeren, opslaan en verhandelen van paracetamol alleen met een vergunning. Het onderzoek van de recherche van district Oost, onder leiding van het Openbaar Ministerie, richtte zich daarom op de invoerketen van de pijnstiller, op zoek naar de schakel waar legale handel overgaat in illegale handel. Daarbij kwamen ze uit bij een bedrijf in Rijswijk dat in 2020 tienduizenden kilo’s had ingevoerd zonder de benodigde papieren.

De 75-jarige eigenaar uit Delft bleek samen te werken met een 32-jarige Rotterdammer voor het opslaan van de medicijnen. Daarna werd de paracetamol opgehaald door een 27-jarige Rotterdammer die het vervoerde naar een garagebedrijf in Ridderkerk, waar op het terrein een keet was neergezet die was ingericht als versnijdingspand.

Vrijdag 28 mei was het onderzoek in een fase beland dat de verdachten konden worden aangehouden. De man uit Delft en zijn twee vermoedelijke handlangers werden gearresteerd, net als de 58-jarige Rotterdamse eigenaar van het garagebedrijf.
Tijdens de instap in dat garagebedrijf werden twee 23-jarige Rotterdammers op heterdaad betrapt terwijl zij bezig waren met het versnijden en bewerken van paracetamol en cafeïne. Ook zij zijn aangehouden en de situatie zorgvuldig vastgelegd.

Na het veiligstellen bleek dat er al 464 kilo paracetamol met cafeïne versneden was om gebruikt te worden voor heroïneproductie. Daarnaast lag er nog 125 kilo cafeïne en 373 kilo paracetamol om verder te bewerken. Gedurende de doorzoekingen werden er nog 36 tonnen van 25 kg paracetamol gevonden, chemische grondstoffen waarmee harddrugs gemaakt kunnen worden, 24 kilo viagra-pillen, 30.000 euro aan contant geld en een vuurwapen. Het onderzoek wordt nu voortgezet.