ROTTERDAM - Twee zussen die probeerden een slachtoffer in een Nepalese strafzaak om te kopen zijn door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf. De bejaarde zussen – 80 en 81 jaar uit Brummen en Poortugaal – probeerden een jongen en zijn familie om te kopen, hij was slachtoffer in een zedenzaak. De verdachte in die zaak was de broer van de zussen.

Verdacht van seksueel misbruik
Op 14 juni 2018 is in Nepal een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de broer van de beide dames. Hij werd verdacht van seksueel misbruik van minderjarigen in Nepal. Enkele dagen later is één van de zussen afgereisd naar Nepal. Het onderzoeksteam ontving daarna informatie dat (mogelijke) slachtoffers van de man zijn benaderd om hun verklaringen te veranderen. Later is ook de andere zus naar Nepal afgereisd. Daar bezochten ze hun broer in de gevangenis en spraken met advocaten. Uit app-gesprekken en mailcontact blijkt dat zij ook contact hadden met de familie van het slachtoffer.

Onderhandeld over geld
De zussen bezochten de familie meerdere malen. In appgesprekken tussen de zussen en andere familieleden in Nederland schrijven zij dat de vader van het slachtoffer geld wil. Later is er ook mailcontact geweest tussen de zussen en de broer van het slachtoffer, onder andere vanuit Nederland. Daar werd onderhandeld over een geldbedrag. De zussen hopen dat hun broer snel vrij komt.

Veel voor over om broer vrij te krijgen
Door zo te handelen hebben de zussen met opzet geprobeerd om getuigen/slachtoffers van een strafzaak in Nepal te beïnvloeden. Dat de zussen er veel voor over hebben om hun broer vrij te krijgen staat vast. Zo heeft de familie een aantal sporttassen verstopt waar belastend materiaal in zat. Het gaat dan onder andere om mailberichten en kinderporno. De inhoud van die sporttassen kunnen worden gelinkt aan de broer van de zussen.

Verwerpelijke werkwijze
Dat de zussen zich inspannen om hun broer – die verdacht wordt van strafbare feiten – te ondersteunen, daar kan de rechtbank begrip voor opbrengen. Maar door met een slachtoffer en zijn familie te spreken over de strafzaak en hun een groot geldbedrag aan te bieden is een grens overschreden. De rechtbank Overijssel noemt hun werkwijze verwerpelijk. De bejaarde zussen hadden geen enkel oog voor de lichamelijke en geestelijke gevolgen van het mogelijke misbruik. Zij waren er alleen op uit om hun broer zo snel mogelijk vrij te krijgen. Slachtoffers en getuigen moeten in vrijheid kunnen verklaren en mogen niet beïnvloed worden. Dat is cruciaal voor een goede en zorgvuldige rechtspleging. Alleen het feit dat de zussen al op hoge leeftijd zijn is voor de rechtbank reden om af te wijken van de eis van de officier van justitie.