ROTTERDAM - Op donderdag 1 februari en dinsdag 30 januari organiseerde de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties van de politie, samen met de Eenheid Rotterdam, Eenheid Zeeland-West Brabant, het Openbaar Ministerie en de Federale politie van België en Frankrijk, twee internationale acties tegen drugstransporten. Tijdens deze acties, die onder de naam Etoile plaatsvinden, werken de Benelux en Frankrijk samen in het bestrijden van drugstransporten in de grensregio’s. Politieagenten voerden beide avonden gerichte controles uit op de snelweg A16, waarbij bestuurders van de weg werden gehaald en gecontroleerd.

Resultaten In Rotterdam zijn in totaal 28 voertuigen gecontroleerd, waarbij alle bestuurders zijn onderworpen aan een blaas- en drugstest. Vier personen zijn aangehouden voor het bezit van verdovende middelen. Bij een van de bestuurders werd twee kilo vermoedelijk harddrugs gevonden in een verborgen ruimte, de andere had vijf kilo heroïne bij zich en nog een bestuurder had 100 gram hasjiesj bij zich. Een bestuurder is aangehouden voor tonen van een vals rijbewijs.

Op de grens bij Hazeldonk werden eveneens 28 voertuigen en 53 personen gecontroleerd op drank en drugs. Daar is 121 gram hennep, 1 kilo heroïne en 60.000 euro aan contant geld in beslag genomen. Een bestuurder is aangehouden met een vals rijbewijs.

Etoile-acties‘

Deze Etoile-acties voeren we nu al geruime tijd en op regelmatige basis uit’, zegt Jan, coördinator van de Etoile-actie van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties over de actie: ‘Schikbarend om te zien dat in Rotterdam van de 28 bestuurders er dertien zijn aangehouden voor het rijden onder invloed van verdovende middelen.’

Hazeldonk samenwerkingsverband

De Etoile-acties komen voort uit het Hazeldonk samenwerkingsverband. In dit verband werken België, Frankrijk, Luxemburg en Nederland samen in de bestrijding van internationale drugstransporten en de achterliggende distributienetwerken. Dit doen zij door gerichte interventies uit te voeren op het internationale hoofdwegennet en in de internationale treinen.