ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag een houdverbod voor dieren, een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken en een taakstraf van 80 uur uur geëist tegen een 61-jarige Rotterdammer. De man hield onder erbarmelijke omstandigheden 6 honden en een papegaai in een garagebox en zijn woning. De dieren waren ondervoed en kregen slechte verzorging.

Op 9 januari van dit jaar deden handhavers van de gemeente een melding van de situatie bij de politie. In de ijskoude garagebox trof de politie een dag later vier honden aan die er slecht aan toe waren. De ruimte lag vol uitwerpselen en er was geen licht aanwezig. Een aangetroffen papegaai zat in een veel te kleine kooi. De papegaai was er zo slecht aan toe dat deze direct in beslag werd genomen.

De man kreeg de kans de situatie zo snel mogelijk te verbeteren. Toen drie dagen later de Landelijke Inspectie Dierenwelzijn polshoogte ging nemen, bleek er echter niets te zijn verbeterd en werden de overige dieren in beslag genomen en naar een veilig onderkomen gebracht. Daar zijn ze uitgebreid verzorgd om op kracht te komen. Eén pup overleed uiteindelijk alsnog. Een andere hond moest uit zijn lijden verlost worden omdat de gezondheidstoestand te slecht was. De dieren die het wel overleefden zijn er naar omstandigheden op dit moment redelijk aan toe.

Ook de woning van de man bleek zwaar vervuild, zo ontdekte de inspectie die dag. Ook daar zaten twee honden die direct meegenomen werden. Door heel de woning lag urine en hondenpoep. Tijdens het onderzoek bleek dat de man eerder voor de rechter verscheen vanwege een bijtincident met één van zijn honden. Hoewel deze zaak nog in hoger beroep loopt, was het voor het OM voldoende om bij de politierechter naast een voorwaardelijke celstraf van twee weken en een taakstraf ook een houdverbod te eisen voor een periode van vijf jaar. Sinds 1 januari 2024 is een wet van kracht die dit mogelijk maakt. Het houdverbod houdt in dat eigenaren helemaal geen dieren meer mogen hebben of een minder groot aantal.

De politierechter deed in deze zaak direct uitspraak. De man mag maximaal één dier houden voor de komende 5 jaar. Daarnaast kreeg de man een voorwaardelijke geldboete van 2500 euro met een proeftijd van twee jaar. Om het welzijn van de hond te waarborgen, worden geregeld controles uitgevoerd door de instanties om te zien of het goed gaat.