ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag een 16-jarige jongen uit Rotterdam veroordeeld tot 10 maanden jeugddetentie. Tijdens een messengevecht heeft de verdachte een andere jongen (Joshua) meerdere keren met een mes gestoken. Het slachtoffer is daardoor overleden, beide jongens waren op dat moment 15 jaar oud.


De steekpartij- in juli 2021- was vaak in het nieuws en had een grote maatschappelijke impact. Beide jongens bleken een conflict te hebben en spraken af om dat uit te vechten op een veldje in Beverwaard.

Het oorspronkelijke plan was om de ruzie met de handen uit te vechten. Maar beide jongen hadden toch een mes meegenomen. Toen het slachtoffer zijn mes trok liep het gruwelijk uit de hand.

Noodweer

De advocaat zegt dat de verdachte geen keus had en zich wel moest verdedigen. Daarom zou hij geen straf moeten krijgen. De rechters zijn het daar niet mee eens.

De verdachte is naar het veldje gekomen om de ruzie uit te vechten en had zelf ook een mes bij zich. Er zijn ook meerdere momenten geweest waarop de verdachte uit het gevecht kon weglopen. Dat heeft hij telkens niet gedaan. De rechters vinden dat hij dat wel had moeten doen.

Van een noodweersituatie (de verdachte kon niet anders dan zich verdedigen) is dan ook geen sprake.

Gevangenis voor kinderen

De opgelegde straf van 10 maanden jeugddetentie betekent dat de verdachte voor deze periode naar een gevangenis voor kinderen moet. Dit is ook de straf die de officier van justitie aan de rechters heeft voorgesteld.

Kinderen van 12 tot 16 jaar die volgens het jeugdrecht een straf krijgen kunnen volgens de wet maximaal 1 jaar naar zo'n kindergevangenis. Voor 16 en 17-jarigen is dat maximaal 2 jaar.

Behandeling en misschien ‘TBS’

De rechters hebben naast de gevangenisstraf ook beslist dat de verdachte zich moet laten behandelen in een kliniek om te voorkomen dat hij in de toekomst weer zoiets doet.

Als hij hier niet aan meewerkt of de komende 2 jaar weer in de fout gaat kan de rechter beslissen om hem verplicht in een inrichting te laten opnemen om te worden behandeld. Officieel heet dat een PIJ-maatregel maar de meeste mensen noemen dat jeugd-TBS.

Schadevergoedingen

Door het overlijden van Joshua zijn zijn vader, moeder en broer erg geschrokken en hebben ze veel verdriet. Ook zijn er hoge kosten gemaakt voor de uitvaart van Joshua. De verdachte moet daarom schadevergoedingen betalen. Aan de vader en moeder van Joshua elk zo'n 30.000 euro en aan zijn broer 17.500 euro.