DEN HAAG - Het waren vooral koplampen van Volkswagens, waarop twee mannen het vorig jaar hadden voorzien. In de regio Den Haag werden ze geregeld gestolen. De politie kwam een 28-jarige man uit Den Haag en een 36-jarige man uit Rotterdam op het spoor, die zich vandaag voor de rechter moesten verantwoorden voor onder meer elf diefstallen.

De 28-jarige man uit Den Haag had in het verleden al eerder vastgezeten voor het stelen van auto-onderdelen. Destijds verklaarde hij bij de politie hoe hij de koplampen uit auto's haalde. Bij de diefstallen vorig jaar bleek het op precies dezelfde manier te zijn gegaan. Daarnaast was hij al een aantal keren onder verdachte omstandigheden gecontroleerd.

Er was genoeg reden om een baken onder zijn auto te plaatsen. En die bleek vervolgens steeds in de buurt te zijn geweest als er weer ergens een koplamp uit een auto was gestolen. Uiteindelijke is de politie hem ook fysiek gaan volgen en zagen ze hem twee keer daadwerkelijk een diefstal plegen. Die tweede keer hebben ze hem aangehouden.

Bestellingen
De Hagenaar was elke keer in het gezelschap van een 36-jarige verdachte. Uit de gegevens van het baken is gebleken dat hij die steeds eerst ging ophalen in Rotterdam. Ze werden ook samen aangehouden. Toen de politie hen betrapte, probeerden ze nog weg te komen. De Rotterdammer, die achter het stuur zat, reed daarbij bijna een agent omver. Dat is hem ten laste gelegd als poging zware mishandeling.

Beide verdachten hadden op hun telefoon foto's staan van auto-onderdelen, van Marktplaatsadvertenties en bijvoorbeeld een prijslijst. Ook waren er chatgesprekken waarin over specifieke onderdelen werd gesproken. Kennelijk werden specifieke types besteld, die vervolgens werden gestolen en dan voor 300 of 400 euro verkocht. Bij hen thuis werden nog meerdere koplampen aangetroffen.

Strafeis
Volgens het Openbaar Ministerie runden de mannen een criminele organisatie (voor een periode van bijna 2 jaar) gericht op het stelen en verkopen van auto-onderdelen. In totaal kunnen elf diefstallen / inbraken worden bewezen en het witwassen van de buit. Voor de 36-jarige verdachte komt daar nog de poging zware mishandeling bij en vernieling van de fiets van de agent.

De officier van justitie vroeg op zitting aan de rechtbank om de Hagenaar 3 jaar gevangenisstraf op te leggen. Tegen de Rotterdammer eiste hij 4 jaar gevangenisstraf. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.