ROTTERDAM/ALMERE - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 30 maanden gevangenisstraf geëist, waarvan 6 voorwaardelijk, tegen een 23-jarige man uit Almere. Hij wordt verdacht van het teweegbrengen van een explosie bij een woning aan de Jan Kobellstraat in Rotterdam in de nacht van 21 september 2023.


Na het incident startte de politie een onderzoek. Op basis van camerabeelden en telefoonberichten kwam naar voren dat verdachte chauffeur was van de twee minderjarige bommenleggers. Hij heeft in overleg met de opdrachtgever (die later voor de rechter verschijnt) beide bommenleggers in Almere opgehaald en hen naar Rotterdam gebracht. Daar heeft hij ze het explosief en een aansteker gegeven. Na de explosie heeft hij de bommenleggers naar Amsterdam gebracht, waar de opdrachtgever ze heeft opgepikt om naar Almere terug te brengen.

Medeplegen

Volgens de officier van justitie staat vast dat verdachte wist wat er ging gebeuren en is zijn bijdrage dermate bepalend voor het teweegbrengen van een explosie dat moet worden gesproken van medeplegen. De officier tijdens de zitting: “Er was tussen hem, de opdrachtgever en de beide bommenleggers sprake van bewuste en nauwe samenwerking.” Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat verdachte na afloop met de opdrachtgever zou hebben gebeld en hebben gezegd: ‘het is gelukt’.

Grote impact

De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting dat het gaat om zeer ernstige feiten. “De explosie zorgde voor grote schade aan de woning en voor grote schrik bij de aanwezige bewoners. Rotterdam wordt de laatste jaren geteisterd door bomaanslagen. Die hebben grote impact op de direct getroffenen, maar ook de mensen die in de directe nabijheid wonen. Dit leidt tot gevoelens van onveiligheid.”

Bij dit soort feiten kan volgens de aanklager alleen worden volstaan met een gevangenisstraf. De uitspraak volgt over 2 weken.