ZUID-HOLLAND - Donderdagmiddag- en avond 12 oktober vond er een grote controle plaats op de A15 (tussen Alblasserdam en Hardinxveld-Giessendam) en in Sliedrecht. Tijdens de controle zijn er voertuigen en personen gecontroleerd op verschillende overtredingen.


De controle, een zogenaamde nodale controle, was een samenwerking tussen de politie, de Belastingdienst, de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie. De snelweg A15 vormt een belangrijke verkeersader die dagelijks door tienduizenden mensen wordt gebruikt. Naast de vele weggebruikers die deze wegen gebruiken voor woon-werkverkeer, zijn er ook personen die deze wegen gebruiken, terwijl zij zich bezighouden met criminele werkzaamheden. Het doel van een controle zoals gisteren is zo ruim mogelijk: personen en voertuigen controleren op basis van verschillende wetten. Door het uitvoeren van deze controle, proberen we met elkaar zoveel mogelijk personen op te sporen die zich bezighouden met zaken die van invloed zijn of kunnen zijn op de veiligheid en openbare orde in ons land. Denk bijvoorbeeld aan het bezit van verdovende middelen en wapens en witwassen.

ANPR-hits
De controle startte halverwege de middag. In nauwe samenwerking met de gemeente Sliedrecht was een parkeerterrein in die gemeente ingericht als controleplaats. Meerdere motoragenten reden rond door het gebied om verkeersdeelnemers naar de controleplaats te leiden. Ook werden alle kentekens van voorbijrijdend verkeer gescand met een ANPR-camera. Voertuigen die de controlepunten passeerden, en waarbij de ANPR een “hit” gaf, werden opgevangen door de motorrijders en politievoertuigen van de politie en naar de controleplaats geleid. Ook konden de motorrijders op eigen initiatief voertuigen naar de controleplaats leiden, bijvoorbeeld wanneer hen iets opvallends opviel aan een voertuig. Bij de controleplaats voerden alle aanwezige diensten vervolgens gezamenlijk de controles uit bij de voertuigen.

Drugsgebruik in het verkeer
Tijdens de controle bleek dat een hoop weggebruikers de weg op waren gegaan, terwijl zij onder invloed van drugs waren. Maar liefst 7 weggebruikers werden betrapt op het rijden onder invloed van drugs, van wie één van hen weigerde mee te werken aan een bloedproef. Deze bestuurders kunnen op een straf van het Openbaar Ministerie of de rechter rekenen. In twee voertuigen werd ook nog daadwerkelijk drugs aangetroffen, wat in beslag is genomen. Ook twee messen zijn in beslag genomen.

Voor meerdere verkeersfeiten is daarnaast proces-verbaal opgemaakt. Twee personen reden op de weg, terwijl hun rijbewijs was ingevorderd. Ook zijn diverse bekeuringen geschreven voor onder andere scherp uitstekende delen bij voertuigen en te donker getinte ruiten.

Door de Belastingdienst is voor bijna 90.000 euro aan openstaande schulden geïnd. Van acht personen die niet alle openstaande schulden konden betalen, is hun voertuig in beslag genomen.

De gemeente Sliedrecht laat weten blij te zijn met de controle in hun gemeente. “Het is mooi om te zien dat zoveel verschillende instanties samenwerken en samen mooie resultaten behalen.” Rond 21.30 uur kwam de controle tot een eind.