NEDERLAND - Opsporing Verzocht bestaat vandaag exact veertig jaar. Tijdens de uitzending wordt bij dit jubileum stilgestaan. Helaas gaat misdaad door. Daarom is onder meer ook aandacht voor de liquidatie van Jaison Baptista Lopes Sanches. De politie toont beelden van de nog onbekende schutter.


De dertigjarige Jaison is zaterdagavond 29 oktober doodgeschoten op een terras aan het Tiendplein in Rotterdam. Tientallen getuigen zagen hoe een schutter van dichtbij het vuur opende. Jaison onderging op straat nog een spoedoperatie, maar overleed uiteindelijk ter plekke. Een groot team van rechercheurs werkt sindsdien aan de zaak. Door bewakingsbeelden te tonen, hopen ze op een doorbraak in het onderzoek.

40 jaar Opsporing Verzocht

Het tv-programma bestaat vier decennia. Door de uitzending van dinsdag heen wordt daar aandacht aan besteed. Oud-presentatoren zullen de revue passeren. Korpschef Henk van Essen staat stil bij het belang van het tv-programma. Hij neemt ook zitting in het belpanel.

Die veertig jaar is een heel bijzondere mijlpaal, geeft presentatrice Anniko van Santen aan. ‘Zeker in een medialandschap waar voortdurend behoeftes veranderen. Die mijlpaal hebben we bereikt door met alle partijen iedere keer weer te vernieuwen, met elkaars belangen rekening te houden, maar vooral omdat kijkers en volgers blijven meedenken. Het allerbelangrijkste is dat je het publiek serieus neemt. Ze emotioneel meetrekt, maar ook duidelijk uitlegt waarom hun informatie cruciaal kan zijn en wat er nodig is om een zaak op te lossen. Dit is echt een samenwerking om trots op te zijn. Elke keer dat de telefoon overgaat in de studio, of dat je hoort dat er online een belangrijke tip binnenkomt, realiseer ik me dat.’

Items in de uitzending

Dinsdag 15 november is er behalve voor de terrasmoord ook aandacht voor de volgende zaken:

  • Zoetermeer: Straatroof. Gepleegd op 26 juli 2022.
  • Berkel en Rodenrijs: Vergismoord Rob Zweekhorst. Gepleegd op 1 januari 2014.
  • Purmerend: Straatroof. Gepleegd in op 2 juli 2022.
  • Rotterdam: Poging doodslag agent. Gepleegd in op 27 oktober 2022.
  • Cold case: zedendelicten. Gepleegd in Schiedam/Vlaardingen in 2010.

Opsporing Verzocht wordt dinsdagavond uitgezonden om 20:30 uur op NPO 1. Woensdag 16 november 2022 zal het programma rond 13:20 uur worden herhaald via dezelfde zender. Ook is het terug te kijken via NPO Start.