ROZENBURG - Het Openbaar Ministerie (OM) eist 9 jaar gevangenisstraf tegen een 52-jarige man uit Rozenburg. Hij wordt ervan verdacht dat hij op Koningsdag 2023 een 50-jarige dorpsgenoot en restauranthouder op het Raadhuisplein heeft doodgestoken. Het OM kwalificeert dit als doodslag.


Aan die dodelijke steekpartij op 27 april 2023 ging een ruzie vooraf. Verdachte zou daarvan zo boos zijn geworden, dat hij even later met een mes in de aanslag naar het restaurant gaat, waar het slachtoffer op dat moment binnen is. Verdachte bonkt met een mes op de ramen en maakt dreigende bewegingen.

De restauranthouder komt naar buiten en gooit twee keer met een stoel van het terras naar de verdachte om zich te verdedigen. Dan gaat het helemaal mis. Verdachte steekt hem waardoor het slachtoffer korte tijd later overlijdt.

Noodweer

De verdachte zegt dat hij handelde uit noodweer. Tijdens de zitting vertelde de officier van justitie waarom daar volgens het OM geen sprake van is. “Zijn handelen, vanaf het moment dat hij zijn winkel verlaat met het mes, daarmee op het raam van het restaurant bonkt tot het uiteindelijke steken, kan niet worden aangemerkt als verdedigend, maar heeft juist alle kenmerken van een aanval, gericht op een confrontatie met het slachtoffer.”

Groot gat geslagen

Met één fatale steek heeft verdachte een einde gemaakt aan het leven van de restauranthouder. De openbaar aanklager wees in de rechtszaal op de impact die zijn dood heeft gehad. “Hij was geliefd binnen de Rozenburgse gemeenschap, dat blijkt ook wel uit de stille tocht die een paar dagen na zijn dood werd gehouden. Hij stond bekend als een lieve en vrolijke man die altijd bereid was te helpen. Het verdriet en de machteloosheid bij al zijn nabestaanden is pijnlijk en invoelbaar. Zij zijn gebroken door de wetenschap dat hij nooit zal terugkeren.”

Gezien de ernst van het feit en de gevolgen die dat heeft gehad voor zijn naasten en de samenleving, is naar het oordeel van de officier een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf de enig passende reactie.