ROTTERDAM - Geronseld worden om je rekening te laten misbruiken, het lijkt iets klein maar je maakt je al snel schuldig aan witwassen. Negen personen tussen de 20 en 59 jaar uit het District Oost van de Eenheid Rotterdam, maakten zich hier schuldig aan. Deze zogeheten geldezels stonden donderdag en vrijdag terecht.


Deze mannen en vrouwen dachten iemand een dienst te verlenen, of zagen een manier om snel geld te verdienen want dat werd ze voorgehouden.Ze kwamen van een koude kermis thuis. Een money mule is vaak de eindschakel bij vele vormen van gedigitaliseerde criminaliteit. Als iemand z’n bankpas en/of rekening en pincode geven, storten slachtoffers van internetoplichting geld op de rekening van deze geldezel. Hiermee maakt een money Mule zich soms bewust maar soms ook onbewust schuldig aan het witwassen van illegaal geld en blijft de crimineel anoniem. De geldezel heeft vaak het idee dat dit niet strafbaar is, en denkt iemand een dienst te verlenen. Maar zo mooi is het niet.

Door de integrale aanpak op deze money mules wordt het proces van gedigitaliseerde criminaliteit verstoord en de kans vergroot om uit te komen bij de ronselaars van de geldezels uit te komen. Vaak zijn dat de hoofddaders achter deze delicten.

Internetoplichtingen
De afgelopen twee dagen behandelde de politie de zaken tegen negen verdachten in een onderzoek naar internetoplichtingen die via het landelijk meldpunt internet oplichtingen binnen waren gekomen. Met deze actie zorgde de opsporing van district Oost ervoor dat maar liefst 86 aangiftes uit heel het land in behandeling werden genomen.

Schadevergoeding slachtoffers
In de meeste gevallen werd er een afdoening waarin specifiek ook schadevergoeding naar de aangevers werd geregeld. Bovendien is er door middel van samenwerking met ketenpartners ook gekeken naar de problematiek rondom de verdachte, waarbij onder meer de kans op herhaling is bepaald.

Door te kijken naar de oorzaken waardoor verdachten hierin betrokken zijn geraakt, wordt de kans dat deze verdachten in de herhaling vallen of dat verdachten verder in de problemen raken kleiner gemaakt. Daarom liepen de afdoeningen ver uit een en kregen sommigen een werkstraf, en bij anderen werd de zaak geseponeerd onder de voorwaarde dat de schade werd vergoed. Bij drie onderzoeken was de zaak toch wat complexer en werd besloten om nader onderzoek te verrichten.