DEN HAAG - Tegen drie verdachten in het liquidatieproces Eris zijn nieuwe verdenkingen. Twee van hen zijn opnieuw aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op een Belgische zakenman in Spijkenisse op 21 september 2017. Een derde wordt verdacht van het voorbereiden van een liquidatie in Amstelveen. Het gaat hier om een heel nieuw dossier.


De 50-jarige Haagse verdachte werd samen met een man en een vrouw op 1 augustus 2018 aangehouden op de snelweg A4 in een gestolen BMW met valse kentekenplaten. In de kofferbak werden een automatisch vuurwapen, munitie en een geluiddemper aangetroffen. De drie hebben enkele weken vastgezeten voor heling van de auto en verboden wapenbezit.

Inmiddels is gebleken dat de verdachte in de maanden voor zijn aanhouding meermalen in Amstelveen is geweest en daar onder meer foto's heeft gemaakt rondom de woning van een beoogd liquidatieslachtoffer. De president van motorclub Caloh Wagoh zou de Haagse verdachte informatie laten verzamelen over het beoogde slachtoffer. Het onderzoek is als zaaksdossier Goudvink toegevoegd aan het Eris-proces. Of nog andere verdachten zullen worden vervolgd, is op dit moment niet bekend.

Verdachten opnieuw aangehouden
Vorige week zijn ook twee verdachten opnieuw aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op een Belgische zakenman in Spijkenisse in 2017. Een nieuwe getuige verklaart over hun aandeel in deze moord. De mannen waren al verdachte, maar zaten voor deze zaak niet in voorlopige hechtenis. Volgens het Openbaar Ministerie rechtvaardigt de verklaring het opnieuw vastzetten van de twee.

In het Eris-proces is vandaag en morgen een zogenoemde pro-formazitting. Op 31 mei en 1 juni staat een volgende pro-formazitting gepland. Na de zomer zou het proces dan inhoudelijk van start moeten gaan.

Het Eris-proces
Het Eris-proces bestaat uit meerdere deelonderzoeken die gaan over liquidaties (of opdrachten / pogingen daartoe) plus een zware aanslag met een automatisch wapen. De twintig verdachten vormden volgens het Openbaar Ministerie een criminele organisatie met als doel geld verdienen door het plegen van liquidaties.

Hoofdman in de organisatie is volgens het OM de 50-jarige president van motorclub Caloh Wagoh. En een van de clubleden verklaart als kroongetuige over heftige en ontwrichtende (levens)delicten die door de president van Caloh Wagoh zouden zijn uitgezet bij verschillende moordcommando's.