ROTTERDAM - Op dinsdag 6 november worden omwonenden van avondwinkel Sysho opgeschrikt door een aantal harde knallen. Er blijkt te zijn geschoten. Bij het schietincident kwam een 30-jarige man om het leven. Tegen de 33-eigenaar van de avondwinkel die volgens het OM verantwoordelijk is voor zijn dood eiste de officier van justitie vandaag een gevangenisstraf van 18 jaar.


Avondwinkel
Iets over tien ’s avonds stopt er een grijze auto voor de avondwinkel. De bestuurder stapt uit, de bijrijder blijft zitten. Op beelden is te zien hoe een man met een grote haarzak voor de avondwinkel staat, doet alsof hij naar binnenloopt, maar zich vervolgens omdraait en het vuur opent op de bijrijder van de auto. Wanneer de hulpdiensten ter plaatse komen zit het slachtoffer nog in de auto op de bijrijdersstoel. Er wordt eerste hulp verleend, maar dat mag niet meer baten, het slachtoffer is al overleden. De schutter, die na het schieten nog even rustig heeft staan kijken naar wat hij heeft aangericht, is inmiddels gevlucht.

De politie start direct een groot onderzoek. Het schietincident staat op beeld en verschillende getuigen verklaren dat de eigenaar van de avondwinkel, die zijn haar in een grote haarzak draagt, degene is geweest die het slachtoffer heeft neergeschoten. Ruim een week na de schietpartij, op 14 november 2019, wordt de verdachte in een hotel in Delft aangehouden.

Motief
Uit onderzoek is gebleken dat er sprake was van een conflict tussen verdachte en slachtoffer. Volgens de officier is dat conflict mogelijk ook het motief voor het dodelijke schietincident. Zo zou het slachtoffer op Facebook een vriendschapsverzoek en bericht naar de vriendin van verdachte hebben gestuurd. Daarnaast bekent de verdachte bij de politie te hebben geschoten omdat hij zich bedreigd voelde door het slachtoffer.

Moord of doodslag
Volgens de officier van justitie is er sprake van moord. De OvJ: “Het feit dat verdachte een halfautomatisch wapen aanschaft vanwege het conflict, veertien keer van dichtbij heeft geschoten op het slachtoffer én het feit dat verdachte zowel voor- als achteraf heel kalm was en zelfs nog even heeft staan kijken naar het slachtoffer maakt koelbloedige afrekening.” Volgens de officier wijst alles erop dat het slachtoffer moest en zou komen te overlijden.

Vuurwapens
Tijdens de zitting stond de officier van justitie ook nog stil bij het toenemende vuurwapengebruik in Rotterdam: “Je hoeft de krant maar open te slaan en je leest alweer over een schietpartij. ”Wie met een vuurwapen op straat loopt is vaak bereid het te gebruiken. Dat kan dreigen zijn, maar ook schieten. Het bij je hebben van het wapen is dus ontzettend gevaarlijk,” aldus de officier vandaag op zitting. Zij eiste daarom een langdurige gevangenisstraf tegen verdachte: “De énige reden om een vuurwapen te hebben is om schade te berokkenen. Verdachte heeft een wapen aangeschaft en gebruikt. Daarmee heeft hij het gevaar verwezenlijkt en heeft hij het slachtoffer het kostbaarste bezit ontnomen en zijn nabestaanden onherstelbaar leed aangedaan.”