ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag 40 maanden cel waarvan 10 maanden voorwaardelijk geëist tegen een verhuurbemiddelaar uit Rotterdam. De 40-jarige man wordt verdacht van witwassen, het faciliteren van huisvesting voor criminelen en handel in verdovende middelen. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor crimineel gebruik van panden in onder andere Rotterdam, Barendrecht en Den Haag.


In meerdere panden die de verhuurbemiddelaar verhuurde, zijn misstanden aangetroffen. Waaronder verdovende middelen, onverklaarbare hoeveelheden contant geld en het faciliteren van een verblijfplaats voor criminelen. Volgens het OM is de verhuurbemiddelaar, die voornamelijk werkzaam was in Rotterdam Zuid, verantwoordelijk voor fraude met huurcontracten, het leveren van postadressen aan criminelen en het aanbieden van foute inschrijvingen. Hij wordt daarmee gezien als faciliteerder van criminaliteit. De verdachte maakte daarbij gebruik van onder andere Sky-telefoons (extra beveiligde smartphones). Het komt vaker voor dat malafide verhuurbemiddelaars in onderzoeken naar boven komen. Doordat zij een anonieme verblijfplaats bieden aan criminelen, worden zij gezien als een belangrijke schakel in criminele netwerken.

Groot onderzoek door meerdere overheidspartners
Onderzoek van de gemeente Rotterdam, nadat meerdere misstanden waren geconstateerd in panden, was aanleiding om in 2020 een strafrechtelijk onderzoek te starten. Er bestaat geen register met panden die een verhuurbemiddelaar verhuurt. De gemeente Rotterdam, de politie, de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie en het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) werkten daarom samen om alle betrokken panden in beeld te krijgen, onrechtmatigheden vast te stellen en passende interventies te plegen. Gedurende het onderzoek is op verschillende momenten een aanzienlijk deel van de verhuurportefeuille van de verdachte gecontroleerd. In veel gevallen was er sprake van misstanden.